Fredagsläsning: A meta-analytic review of trials that tested whether eating disorder prevention programs prevent eating disorder onset

Går det att förebygga ätstörningar? Den viktiga frågan har tre forskare från USA försökt att besvara. I en systematisk granskning av 15 olika randomiserade kontrollerade interventionsstudier med sammanlagt strax över 5000 deltagare undersökte forskarna om olika insatser påverkade den framtida förekomsten av ätstörningar. Medelålder på deltagare i studierna var från 14,5 till 22,3 år.

Det visade sig att livsstilsmodifierande preventionsprogram, dissonans-baserade preventionsprogram, och preventionsprogram med fokus på att öka självkänsla, alla ledde till en minskad förekomst av ätstörningar. Minskningen var betydande, i storleken mellan 54-77%. Mest effektiv var de dissonans-baserade preventionsprogrammen med så kallad NNT (number needed to treat) på 8-11, vilket innebär att 8-11 deltagare behöver genomföra ett preventionsprogram för att förhindra att ett fall av ätstörning uppstår.

Forskarna lyfter vikten av mer forskning inom området men redan nu framhåller de att en bred implementering i samhället av de ovan nämnda preventionsprogrammen skulle kunna leda till en minskning i antalet ätstörningar, något som är av stor vikt med tanke på hur allvarliga sjukdomarna är och att bara runt en femtedel av de som har ätstörningar i dagsläget får behandling. Den praktiska aspekten av en bred implementering underlättas av att den dissonansbaserade interventionen har visat ha effekt även i digitalt format.

Översiktsartikeln i sin helhet kan ni läsa här

Nu tar vi från FoU-bloggen sommaruppehåll. Vi är tillbaka i augusti igen och önskar er alla en skön sommar!

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: