Fredagsläsning: Imagery rescripting in individuals with binge-eating behavior: An experimental proof-of-concept study

reject

I artikeln denna vecka undersökte artikelförfattarna effekten av en 1-sessionsbehandling av två olika metoder för att förändra grundantaganden, förekomst av negativa och positiva emotioner, samt ätstörningssymptom. Den ena tekniken var kognitiv omstrukturering som används i KBT och den andra var att arbeta med inre mentala bilder (imagery rescripting). Man kan jobba med inre bilder på flera olika sätt. I den här studien fokuserade man på att hjälpa patienterna förändra sina reaktioner på inre bilder som handlade om social avvisning.

Målgruppen var patienter med bulimia nervosa eller hetsätningsstörning. Majoriteten av de patienter som kom med i studien hade hetsätningsstörning. De hade rekryterats från en slutenvårdsklinik samt en öppenvårdsavdelning.  De delades slumpmässigt i två grupper för att antingen få jobba med kognitiv omstrukturering eller omskrivning av inre bilder.

Patienternas positiva och negativa emotioner mättes före och efter omskrivning av inre bilder eller kognitiv omstrukturering. Uppföljning gjordes 1 vecka senare samt 1 månad senare. Data från 1-månadsuppföljningen var dock mycket bristfällig och användes inte då många patienter hade skrivits ut från avdelningen. Deltagarna upplevde båda betingelserna som trovärdiga och acceptabla. Resultatet visade att både teknikerna bidrog till önskvärda, men små förändringar i positiva och negativa emotioner, ätstörningspsykopatologi och grundantaganden.

Studien hade sina begränsningar med stort bortfall vid 1-månadersuppföljning. Dessutom är det svårt att säkerställa små effekter av en enda session i små grupper. Artikelförfattarna menar att det kan vara värdefullt att utforska dessa tekniker vidare då resultaten visade på reducering av patienternas bekymmer, ätstörningssymptom samt deras rationella och emotionella grundantaganden.

Här kan du läsa artikeln >

Nina Lindvall, psykologstudent och Ata Ghaderi, psykolog på SCÄ FoU

 

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: