Fredagsläsning: “René Girard and the Mimetic Nature of Eating Disorders”

Rene Girard

René Girard, 1981

Den fransk-amerikanske historikern och litteraturvetaren René Girard (1923-2015) är mest känd för sina arbeten inom filosofisk antropologi, där han skapat en bred teori om mekanismerna bakom hur mänskliga kulturer präglas av och hanterar begär och konflikter. I sitt arbete som professor vid Stanforduniversitet i USA träffade han på en rad studenter med ätstörningsproblematik, vilket ledde till att han 1996 skrev essän Ätstörningar och mimetiskt begär där han utifrån sitt filosofiska ramverk tar sig an frågan om hur ätstörningar uppstår, huruvida förekomsten har ökat under senare år osv. I min artikel, som publicerades i septembernumret av tidskriften Culture, Medicine, and Psychiatry, har jag kritiskt granskat Girards tankar utifrån ett kliniskt perspektiv och aktuell forskning på området. Detta är inte en forskningsartikel i traditionell bemärkelse utan mer av en lång essä, men kanske kan den ändå vara intressant som en inblick i hur olika vetenskapliga fält ser på möjliga mekanismer bakom ätstörningssjukdom.

Här kan ni hitta artikeln >

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: