Fredagsläsning: Psychopharmacological advances in eating disorders

Colored pills, tablets and capsules

Hubertus Himmerich och Janet Treasure har gjort en mycket läsvärd expertgenomgång av psykofarmakologiska framsteg i ätstörningsbehandling. I ett föredömligt kortfattat format sätts utvecklingen in i sitt historiska sammanhang och resultat från farmakologiska, genetiska och hjärnavbildningsstudier sammanförs till hypoteser om hur tänkbara nya farmaka för ätstörningar verkar på hjärnnivå och perifert i kroppen. Fluoxetin som godkändes för behandling av Bulimia nervosa redan 1987 i USA är fortfarande enda godkända läkemedel för ätstörningar i Sverige. I USA godkändes 2015 Lisdexamfetamin för behandling av hetsätningsstörning. Utvecklingen hittills har alltså varit allt annat än explosiv. Artikelförfattarna pekar ut ett antal tänkbara farmaka som kan vara användbara utifrån resultat av gjorda studier, kända neurobiologiska kopplingar eller samsjuklighet. Anmärkningsvärt nog nämns inte centralstimulantia som enskild behandlingsmöjlighet vid Bulimia Nervosa sannolikt p.g.a. att det fortfarande inte finns någon ny kontrollerad studie sedan Ong påvisade att metylamfetamin minskar bulimisymtom 1983. Däremot granskas i en pågående studie kombinationsbehandling med epilepsimedicinen Topiramat och stimulantiat Fentermin; en kombination som sedan 2012 är godkänd för viktreducering i USA.

Här kan ni läsa artikeln >

Nils Erik Svedlund, överläkare och doktorand

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: