Fredagsläsning: ”Depression and Cardiovascular Diseases”

HJÄRTA

Idag sitter jag i betygsnämnden för en avhandling med titeln ”Depression and Cardiovascular Diseases” som läggs fram av Aysha Almas. Även om Ayshas avhandling inte handlar direkt om ätstörningar vill jag ändå lyfta den som veckans fredagsläsning.

Tidigare studier har visat på ett samband mellan depression och hjärt-kärlsjukdomar. I den här avhandlingen studeras vilka effekter och risker olika nivåer av depression har för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Avhandlingen bygger på en longitudinell studie kring psykisk hälsa, arbete och relationer där 10 443 kvinnor och män över 20 år har deltagit.

I studien upptäcktes att djupare depression ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar även om sambandet inte är linjärt. Störst risk hade personer som led av en moderat depression där risken för både hjärtinfarkt och stroke var större.

Det är alltid kul att få fördjupa sig i ett nytt ämne som man kan kanske inte dagligen arbetar med!

Här kan ni läsa hela avhandlingen >

Yvonne von Hausswolff-Juhlin, överläkare och docent

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: