Forskningsstudien om ADHD-läkemedel vid behandling av bulimia nervosa saknar fortfarande finansiering

piller2

Flera intresserade patienter hörde av sig efter att vi i januari gav besked om att forskningsstudien av centralstimulantias (ADHD-läkemedel) effekt vid bulimia nervosa skulle startas upp under våren. En liten studie på 8 patienter visade bra effekt redan 1983 och ett flertal fallbeskrivningar med kraftfullt minskade bulimisymtom vid medicinering har publicerats genom åren. En kontrollerad studie med centralstimulantia vid Bulimia Nervosa, som den vi planerar för, känns därför angelägen. Med hjälp av bidrag från Söderström-Königska och Petrus och Augusta Hedlunds forskningsstiftelser har protokoll för en sådan studie, etikgodkännande och godkännande från Läkemedelsverket tagits fram. Trots att vi även nu har fått stöd från Kronprinsessan Lovisas fond saknas fortfarande full ekonomisk täckning för studien som därför tyvärr inte har kunnat startas upp ännu.

Glädjande nog planerar forskaren Aaron Keshen, Nova Scotia, Canada att starta en studie som utvärderar effekten av Elvanse (ett centralstimulantia) på Bulimia Nervosa där 30 patienter planeras att ingå.

Nils Erik Svedlund, doktorand och överläkare på SCÄ FoU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: