Fredagsläsning: “High Prevalence of Eating Disorders in Narcolepsy with Cataplexy: A Case-Control Study”

Felix Vallotton

Sjukdomen narkolepsi karakteriseras av en överdriven benägenhet att somna dagtid samt av så kallad kataplexi (även känt som affektiv tonusförlust), vilket innebär en plötsligt insättande kraftlöshet i t ex nack- eller benmuskulatur som kan medföra att personen i fråga helt enkelt faller ihop. Utöver dessa symptom förekommer inte sällan sömnparalys, dvs en förlamningskänsla i samband med uppvaknande eller insomnande, och hypnagoga hallucinationer. Narkolepsi sågs länge som en psykogen sjukdom och det var faktiskt inte mer än tjugo år sedan man upptäckte den organiska orsaken bakom narkolepsi: en brist i hjärnans sömnregleringssystem med låga nivåer av hormonet orexin.

Förutom sin funktion som sömnreglerande hormon påverkar orexin också aptiten. Kroppens aptitreglering är komplex med en mängd inblandade hormoner – nettoresultatet vid narkolepsi och bristande orexinreglering är att kroppsvikten ofta stiger. I veckans fredagsartikel presenteras en studie där man undersökt förekomsten av ätstörningssymptom hos 60 personer med narkolepsi i jämförelse med en frisk kontrollgrupp bestående av 120 personer. Man fann här att drygt 20 procent av narkolepsipatienterna uppfyllde kriterier för en regelrätt ätstörningssjukdom, medan inga av kontrollerna gjorde det. Förekomsten av enskilda symptom på ätstörning i narkolepsigruppen var ännu högre – t ex upplevde hela två tredjedelar en svårhanterad aptitstegring som hos drygt hälften av dem ledde till återkommande hetsätningsepisoder.

Det är nu drygt tio år sedan denna artikel publicerades och sedan dess tycks det inte ha forskats särskilt mycket på samband mellan narkolepsi och ätstörningsbesvär. Kanske kan detta vara värt att uppmärksamma mer inom ätstörningsvården?

Här kan ni hitta artikeln >

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter och FoU-enheten

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: