Fredagsläsning: Parental guided self-help family based treatment for adolescents with anorexia nervosa: A feasibility study

Familjebaserad behandling (FBT) är en evidensbaserad behandling för barn och ungdomar med anorexia nervosa. Den är manualbaserad och består av 3 faser. Fas 1 fokuserar på att hjälpa föräldrarna ta kontroll över processen för viktåterhämtning. Ambitionen är att hjälpa föräldrarna att på hemmaplan förhindra strikta dieter, överdrivet motionerande och andra dysfunktionella aktiviteter som vidmakthåller låg vikt. I fas 2 återger föräldrarna kontrollen av energiintaget till barnet/ungdomen och i fas 3 hanteras normal tonårsutveckling, eventuella problem samt återfallsprevention.

Veckans fredagsartikel utvärderar genomförbarhet, acceptans och preliminära behandlingseffekter av en FBT-baserad guidad självhjälp för föräldrar (GSH FBT) till ungdomar med anorexia nervosa.

I studien deltog medicinskt stabila ungdomar (11-18 år) med anorexia nervosa, vars föräldrar fick GSH FBT via internet. Interventionen bestod av 25 korta videofilmer som instruerade föräldrar i principerna för FBT. Föräldrarna fick även ta del av föreläsningsmaterial som släpptes successivt under behandlingen. Varje veckas träning bestod av en kombination av korta videoklipp och läsning i självhjälpsboken ” Help Your Teenager Beat an Eating Disorder” (Lock and Grange, 2015). Dessutom ingick en hemuppgift med fokus på viktåterhämtning. Ett diskussionsforum för föräldrar fanns tillgängligt, där de kunde stödja varandra och utbyta idéer. Guidningen via telefon eller online, bestod av tolv 20-30 minuters GSH-sessioner med en psykolog med expertkunskaper om FBT.

Studien tyder på att FBT GSH är en accepterad och genomförbar behandling. Av de deltagande familjerna var det 73 % som fullföljde behandlingen. Patienternas BMI ökade under behandlingen, från en median på 85.01% vid baslinjen till 97.31 % (av förväntat BMI för ungdomar) vid slutet av behandling, och föräldrarna upplevde en ökad kompetens i att bekämpa anorexin. Andra symtom relaterade till ätstörningen minskade också. Förbättringarna kvarstod vid uppföljning efter tre månader.

Det är viktigt att ha i åtanke att det här var en liten studie, utan kontrollgrupp och med begränsad uppföljningsdata. De preliminära resultaten pekar ändå på en möjlig utveckling, att kunna öka tillgång till FBT-behandling genom att leverera den via internet.

Här hittar ni artikeln >

Anne-Charlotte Wiberg, leg psykoterapeut och blivande doktorand på SCÄ FoU

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: