Fredagsläsning: Quality of friendships and motivation to change in adolescents with anorexia nervosa

Kan kvalitet i vänskapsrelationer påverka motivation till förändring hos patienter som vårdas för anorexia nervosa inom på heldygnsvård? Är vänskapsrelationer på avdelningen förknippade med en ökad känsla av att ha stöd i behandlingen? Dessa frågeställningar fokuserar veckans fredagsartikel på.

Studien inkluderade 30 flickor/kvinnor mellan 12-20 år som vårdades för anorexia nervosa på tre olika heldygnsavdelningar. Deltagarna fick besvara en rad självskattningar som rörde motivation, funktion av vänskap och vänskapskvalitet vid anorexia nervosa.

Tre vänskapsfunktioner – Hjälp, Intimitet och Självvalidering – var förknippade med en högre motivation till förändring. Detta inbegriper faktorer som vilja att lyssna, att uppmuntra och att bistå med att möta behov och mål. Att ha stöttande vänskapskontakter på avdelningen bidrog även till ökad motivation att förändras.

Studien inkluderar en liten grupp patienter och resultaten får därför ses utifrån detta och mer forskning inom detta område behövs. De preliminära resultaten tyder på att goda vänskapsrelationer förefaller att gynna rehabilitering hos unga vuxna patienter med anorexia nervosa inom heldygnsvården.
Att uppmärksamma och arbeta med att skapa stöttande vänskapsrelationer kan således vara ett viktigt fokusområde för att förbättra behandlingsutfallet för denna patientgrupp.

Här kan ni hitta artikeln >

Karolin Lindberg, psykolog och doktorand på SCÄ FoU

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: