Ny artikel från forskargruppen: “Ehlers-Danlos Syndrome in a Young Woman with Anorexia Nervosa and Complex Somatic Symptoms”

I dagarna publicerades en case report-artikel i International Journal of Eating Disorders författad av Michelle Lee och Mattias Strand vid Stockholms centrum för ätstörningar. Fallrapporten beskriver en patient med både anorexia nervosa och Ehlers-Danlos syndrom (EDS), en medfödd bindvävssjukdom som karakteriseras av överrörliga leder, extremt töjbar hud och en generellt skör bindvävsstruktur som i sin tur kan påverka många olika organ i kroppen. Till följd av att den kliniska bilden kan vara mångskiftande och ospecifik är det tyvärr vanligt att det dröjer många år från symptomdebut tills dess att en korrekt EDS-diagnos fastställs. En hel del symptom, inte minst från mag-tarmkanalen, kan också överlappa med besvär orsakade av en ätstörningssjukdom. Förhoppningsvis kan denna fallrapport bidra till att öka kunskapen och uppmärksamhet i fråga om EDS.

Här kan man hitta artikeln > 

Mer info om Ehlers-Danlos syndrom på Socialstyrelsens hemsida > 

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: