Fredagsläsning: Validity and reliability of the attention deficit hyperactivity disorder self-report scale (ASRS-v1.1) in a clinical sample with eating disorders

Världshälsoorganisationen WHO:s självskattningsskala för ADHD hos vuxna; ASRS började vi använda rutinmässigt på SCÄ under 2012 som en del av Stepwise. Det är ju bara 5 år sedan men då var vi inte särskilt medvetna om att det är vanligt bland våra ätstörningspatienter, speciellt de med hetsätning/självrensning, att samtidigt ha ADHD-problem. Förutom att ASRS-införandet ökat allas vår medvetenhet om detta har registreringarna också resulterat i två vetenskapliga artiklar; en publicerad och en på väg att bli publicerad. I den första påvisades att anorektiker som även hetsäter och självrensar har lika mycket ADHD-symtom som de med Bulimia Nervosa I den andra visas att färre patienter med mycket ADHD-symtom blir friska (fria från ätstörningsdiagnos) efter 1 års behandling på SCÄ.

ASRS-skalans värde för att skatta ADHD-symtom hos patienter med ätstörning med deras höga ångestnivå har ifrågasatts. Glädjande därför att det nyligen kom en artikel där man utvärderat hur skalan fungerar på 500 vuxna ätstörningspatienter och där funnit att den är pålitlig och visar det den är avsedd för även i denna patientgrupp.

Här kan ni ta del av artikeln >

Nils Erik Svedlund, doktorand och barnläkare på FoU

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: