Fredagsläsning: Är ätstörning en riskfaktor för typ 2 diabetes?

Typ 2 diabetes, eller åldersdiabetes som det brukar kallas i vardagligt tal drabbar ca 4% av befolkningen i Sverige och prevalens ökar. Ofta diskuteras kopplingen mellan ätstörning och typ 1 diabetes (barn och ungdomsdiabetes). I denna översiktsartikel har författarna valt att studera sambandet mellan ätstörningar och typ 2 diabetes.

Vid genomgång av alla artiklar publicerad vid tillfället fann författare ett samband mellan BN och BED och ökad risk för att senare i livet utveckla typ 2 diabetes, men detta samband kunde inte ses vid AN. Författarna diskuterar möjliga förklaringsmodeller såsom genetiska, metabola och ett kaloriöverskott. Dock finns det för få och för små studier för att slå fast förklaringsmodeller. Författarna rekommenderar att BN och BED patienter följs upp med screening för diabetes i någon form.

Här kan ni ta del av artikeln >

Yvonne von Hausswolff-Juhlin, överläkare och docent

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: