Fredagsläsning: The association between interpersonal problems and treatment outcome in patients with eating disorders.

Interpersonella problem, det vill säga svårigheter i mellanmänskliga relationer, kan bidra till uppkomst och vidmakthållande av ätstörning.
Syftet i veckans fredagsartikel var dels att undersöka om det fanns specifika interpersonella stilar hos patienter med bulimia nervosa, hetsätningsstörning och ätstörning UNS dels att utforska om dessa stilar kunde kopplas samman med behandlingsutfall.

Deltagare i studien var 159 patienter som fått gruppbehandling i öppenvård. Interpersonella problem mättes innan behandling med formuläret Inventory of interpersonal problems (IIP). Detta formulär mäter interpersonella stilar utifrån två dimensioner; Dominans och Värme. Dominans sträcker sig från att man är mycket kontrollerande i relationer till att man anpassar sig och låter andra bestämma. Värme består av å ena sidan ett kallt och distanserat förhållningssätt i relationer å andra sidan att man är självuppoffrande och varm. IIP mäter totalt åtta interpersonella stilar som alla är unika kombinationer av Dominans och Värme. Förutom interpersonella problem mättes även förekomst av ätstörningssymptom efter behandling.

I resultatet framkom att patienterna generellt uppvisade en undfallande (icke-dominant) och vänligt tillmötesgående (varm) interpersonell stil. Man fann att patienter med en mer kall/distanserad och ovänlig interpersonell stil uppvisade ett sämre utfall i behandlingen. Det fanns även en trend att mer patienter med en dominerande och kontrollerande interpersonell stil uppnådde ett bättre behandlingsresultat. Resultaten pekar på att patienter med ätstörning har ett specifik interpersonellt sätt att relatera till andra samt att detta kan ha betydelse för behandlingsutfall.

Här hittar ni artikeln >

Karolin Lindberg är psykolog och doktorand på SCÄ FoU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: