Hard Choices in Nordic Health Care 2.0

Godfrey Jervis Gordon: ”Royal Naval Hospital, Haslar”.

Flera pågående projekt vid Stockholms centrum för ätstörningar, så som självvald inläggning och Eira-mottagningen för patienter med långvarig svår ätstörningssjukdom, handlar i grund och botten om att skifta perspektiv i fråga om prioriteringar i vården. Ska till exempel den primära målsättningen alltid vara tillfrisknande, eller finns det lägen där ett fokus på ökad livskvalitet kan vara en bättre prioritering? Finns det i så fall också risker med ett sådant perspektivskifte? Detta slags frågor diskuterades i måndags på konferensen ”Hard Choices in Nordic Health Care 2.0”, där jag deltog från Stockholms centrum för ätstörningars sida. Konferensen anordnades av NordForsk, som är en underorganisation till Nordiska ministerrådet, och ägde rum i Svenska Läkaresällskapets vackra lokaler vid Klara kyrka. Under dagen föreläste bland annat professor Maartje Schermer från Rotterdam, professor Angus Dawson från Sydney, professor Gudmundur Heidar Frimannsson från universitet i Akureyri, professor Christian Munthe från Göteborgs universitet och professor Fredrik Svenaeus från Södertörns universitet om mål för hälsovården och frågor om etik och rättvisa releterade till vårdens prioriteringar.

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter och FoU-enheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: