Fredagsläsning: Kan en chatbot påverka emotionellt välmående?

Veckans fredagsläsning handlar den här gången inte om ätstörningar utan om hur modern teknologi tillsammans med psykologi kan skapa ett värde för människor i sitt vardagliga liv.

I veckan lanserades appen Shim som i App Store presenteras som en digital kompis som ska hjälpa dig att stanna upp i vardagen och ägna dig åt tankar som du mår bra av. Shim är en så kallad chatbot som enkelt kan beskrivas som ett datorprogram som kan föra smarta dialoger med människor. Appen ställer automatiskt frågor till användaren och lagrar sedan svaren, vilket gör att konversationen blir djupare och allt mer anpassad efter användaren ju längre tid den används.

Under utvecklingen av Shim genomfördes även en pilotstudie för att undersöka hur en chatbot kan påverka emotionellt välmående. I samarbete med Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings Universitet och Karolinska Institutet, genomfördes en randomiserad kontrollerad studie som nu i oktober publicerades i den vetenskapliga tidskriften Internet Interventions.
I studien var antalet deltagare begränsat till 28 personer som lottades till att antingen få tillgång till appen eller inte under två veckor. Innan studien startade och efter avslut fick båda grupperna skatta upplevd stress, emotionellt välmående och livskvalitet.

Resultaten visade att de som pratade med appen regelbundet under hela perioden skattade lägre på upplevd stress och högre på emotionellt välmående än deltagarna i kontrollgruppen. Det fanns dessutom en skillnad i upplevd livskvalitet, men den skillnaden var inte signifikant.

Här kan ni ta del av artikeln >


Kristofer Ekström arbetar med webb, kommunikation och eHälsa på SCÄ FoU

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: