Fredagsläsning: Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128,9 million children, adolescents, and adults

Veckans fredagsläsning handlar om BMI hos barn och hur det har förändrats över tid. Artikeln kommer från den välkända tidskriften Lancet och väckte stor uppmärksamhet när den publicerades nu i veckan.

Både undervikt och övervikt hos barn är en risk som kan medföra flera negativa hälsoeffekter senare i vuxenlivet. I artikeln har författarna följt BMI över tid från 1975 till 2016 hos en stor population. Syftet med studien var att mäta och precisera trender över tid för BMI genom att slå ihop 2416 databaser från hela 200 länder med sammanlagt 31,5 miljoner personer i åldrarna 5-19 år.

Sammanfattningsvis så har andelen barn med övervikt och fetma ökat i världen från 11 miljoner till 124 miljoner under 40 år. Högst andel barn med fetma har man hittat i Polynesien där fetma var så vanligt som 30%. Det bör ändå tilläggas att även om andelen underviktiga barn i världen har minskat är gruppen fortfarande större än överviktiga barn. Trenden pekar dock mot att år 2022 kommer det finnas fler överviktiga barn än underviktiga barn i världen.

Här under kan ni ta del av en bild från artikeln som visar medelvärdet av BMI för barn över hela världen, här kan ni läsa artikeln i sin helhet >

Yvonne von Hausswolff-Juhlin, verksamhetschef och docent

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: