Fredagsläsning: Celiac Disease and Anorexia Nervosa: A Nationwide Study

Celiaki (glutenintolerans) är en antiinflammatorisk sjukdom där gluten orsaker inflammation i tarmen. Celiaki finns hos 1-2% av människor i västvärlden och är vanligare hos kvinnor än hos män. Tidigare finns fallrapporter om att patienter med AN har högre prevalens än befolkningen i övrigt vad gäller celiaki. I den här studien som grundar sig på registerdata från Sverige har forskare undersökt om det fanns ett samband mellan celiaki och AN.

Celiaki som diagnos bestämdes utifrån biopsidata (inte självrapporterade data från patienter) och AN utifrån patientregistret. 17 959 patienter hade diagnosen celiaki och av dessa hade även 353 en AN diagnos. Det var 46% högre risk att få en AN diagnos än om du tidigare har haft celiaki jämfört med kontrollgruppen. AN förekom både före och efter celiaki diagnosen. Författarna nämner i diskussionen att det är viktig för både ätstörningsvården och för de som behandlar celiaki att vara uppmärksamma på den ökade risken för samsjuklighet och screena för båda diagnoserna. Att ha både AN och celiaki kan vara försvårande i behandlingen och kräva ett multidisciplinärt omhändertagande.

Här kan ni läsa artikeln >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: