Premiär för nya Fredagsläsningen på bloggen

Överläkare och doktorand Mattias Strand har nu under två år försett oss med vetenskapliga artiklar varje fredag som vi kort och gott har kallat för Fredagsläsning här bloggen. Det har varit ett uppskattat inslag och Mattias har minst sagt gjort ett imponerande jobb med att summera och tipsa om intressanta artiklar inom ätstörningsområdet varje vecka. Nu startar vi Fredagsläsningen igen under ett nytt koncept som innebär att en doktorand eller forskare från vår enhet istället turas om att tipsa en artikel varje vecka. Först ut är vår verksamhetschef och forskargruppsledare Yvonne von Hausswolff-Juhlin som har läst en artikel av James Lock som gästade kliniken i våras:

Does Family-Based Treatment Reduce the Need forHospitalization in Adolescent Anorexia Nervosa?

Syftet med artikeln är att undersöka om familjebaserad behandling (FBT) leder till minskad konsumtion av heldygnsvård jämfört med systemisk familjebehandling (SyFT). I studien ingick 158 tonåringar (89% flickor) mellan 12-18 år som uppfyllde kriteriet för anorexia nervosa. I genomsnitt hade de varit sjuka ungefär ett år. De deltog i en randomiserad studie där ca hälften fick FBT och den andra hälft SyFT. Flest antal inläggningar inträffade de första 5 veckorna (73%). I FBT gruppen låg patienterna inne i snitt 7 dagar och I SyFT 23 dagar. För SyFT fortsatte inläggningarna efter 5 veckor men i gruppen med FBT minskade dessa. Tidig inläggning var en negativ predikor för dålig viktökning i båda grupperna. Man noterar också att tidig viktuppgång (de första fem veckorna) är en skyddande faktor mot senare inläggning i heldygnsvård. Denna studie visar att FBT hade en lägre frekvens av inläggningar mätt i antalet daga än SyFT. Behovet av forskning kring vård av barn och unga är stort och speciellt behöver vi kunskap kring slutenvård och dess effekter.

Här kan du läsa hela artikeln >

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: