Seminarier om ätstörningar och övrig psykiatri under Almedalsveckan

Nästa vecka startar Almedalsveckan i Visby där företrädare för samtliga svenska partier samlas tillsammans med intresseorganisationer och företag för att diskutera politik och samhällsfrågor. Almedalsveckan lockar tusentals besökare varje år och är Sveriges största politiska mötesplats.

Frågor som rör hälso- och sjukvården har tagit allt mer plats under Almedalsveckan och det finns flera intressanta seminarier inom både psykiatri och forskning att ta del av om ni är på plats. Vi har kikat igenom årets program och valt ut några seminarier som specifikt eller delvis handlar om ätstörningar eller psykiatri i övrigt:


Vem hjälper mig när jag inte orkar? Om att vara närstående till någon som har en ätstörning
Frisk & Fri arrangerar tillsammans med studieförbundet Sensus ett seminarium om hur det är att vara närstående till någon som har en ätstörning. Ätstörningar drabbar inte bara den som är sjuk utan även personer som står bredvid. Vem ger stöd till de närstående? Det är dags att lyfta frågan om vad närstående behöver.

Läs mer information om seminariet här >

eHälsa – behandlingsstöd för psykisk ohälsa
Sverige ska bli bäst på e-hälsa till år 2025. Många innovationer är redan i bruk men desto fler ligger i framtiden. Vi fokuserar på eHälsolösningar för att sänka tröskeln för att ta kontakt med vården, som stöd för behandling samt hur detta ger en potentiell möjlighet att förkorta köer. Medverkar gör bl. a Niels Eék, psykolog och projektledare för ePsykiatrienheten vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Läs mer information om seminariet här >

På tal om suicid – vad vet vi?
Cirka 1500 personer per år tar sitt liv i Sverige och självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna bland yngre. Vi diskuterar självmord ur olika aspekter: Vad vet vi om orsakerna? Vad kan vi göra för att förebygga och förhindra? Hur möter vi den som inte orkar leva? Medverkar gör bl. a Ullakarin Nyberg, överläkare och ordförande för Svenska Psykiatriska Föreningen.

Läs mer om information om seminariet här >

Vet ni i psykiatrin hur det går för mig som patient?
Vad får patienterna ut av dagens psykiatri och hur kan vi säkerställa att ingen patient utsätts för undermålig vård? Vi lägger särskilt fokus på hur viktigt det är att vi alltid följer effekten av alla vårdinsatser. Medverkar gör bl. a Clara Gumpert, professor vid KI och verksamhetschef för Centrum för Psykiatriforskning inom SLSO samt Anki Sandberg, ordförande för Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH).

Läs mer om information om seminariet här >

Hur kan patienterna utveckla vården?
Patienter, brukare och medborgares röst behövs för att öka kvalitén inom offentlig sektor. Hur kan vi utveckla delaktighet, kvalitet, utveckling inom hälso- och sjukvården lokalt, regionalt och nationellt? Hur kan man arbeta strukturerat och digitaliserat med ständiga förbättringar? Medverkar gör bl. a Hannah Parnén, Projektledare för SHEDO och Katarina Viebke, Divisionschef för Psykiatri Skåne, Region Skåne.

Läs mer om information om seminariet här >

Framtidens psykiatri – förbättringsbehov och visioner
Många är överens om att vi behöver en psykiatri som präglas av patientfokus, delaktighet och inflytande för vårdtagare och dennes anhöriga. Andra honnörsord som ofta används är jämlikhet, flexibilitet och tillgänglighet. Hur ska vi komma närmare de verkliga behoven? Medverkar gör bl. a Ullakarin Nyberg, överläkare och ordförande för Svenska Psykiatriska Föreningen samt Jimmie Trevett, ordförande för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH).

Läs mer om information om  seminariet här >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: