Eira-mottagningen firar tre år!

Lisa Hörnmark Brask, Andreas Larsson, Maja Molin, Stephanie Ekström och Anna-Karin Mächs från Eira-mottagningen.

Eira-mottagningen är ett fyraårigt projekt på SCÄ FoU som riktar sig till långtidssjuka ätstörningspatienter. Projektet i sig har pågått sedan januari 2014 men de första patienterna togs emot den 1 april 2014 vilket innebär att mottagningen firade tre år i helgen!

Under de tre gångna åren har behandlarna på Eira-mottagningen lärt sig massor. Det är ett helt nytt sätt att tänka kring patienter som varit sjuka under lång tid jämfört med att hjälpa dem som precis insjuknat i ätstörning. Instinktivt vill nog de flesta behandlare bota och hjälpa patienter att bli friska och fria från sin ätstörning men på Eira-mottagningen jobbar man istället med acceptans. Acceptans till situationen och livet som blev med ätstörningen. Både för patienterna och personalen på mottagningen har det ibland varit svårt att hitta balansen. Maja Molin som är projektledare för Eira-mottagningen berättar mer:

-Jag tror vi börjar landa i hur man bäst hittar acceptans. Genom att skräddarsy kontakten med varje patient och ta sig tid att ta del av hens behandlingserfarenheter kommer vi ganska långt, det som i behandling varit bra för andra har inte hjälpt patienten och därför är det extra viktigt att riktigt lyssna till deras vårderfarenheter och behov av hjälp och stöd, vilket är ytterst individuellt. Genom att acceptera svårigheten i att bli helt frisk går det att finna ro och acceptans av att leva ett liv med ätstörning.

Från början planerade Eira-mottagningen att ta emot cirka 20 patienter men behovet visade sig vara större än vad man hade räknat med. Idag har mottagningen 33 inskrivna patienter och 4 ytterligare patienter är på väg in i. Maja berättar om behandlingsmetoden:

-Vi jobbar enligt metoden Case management och fokus ligger på att hjälpa patienterna till ökad livskvalitet. Mycket av arbetet går ut på livsbejakande samtal, hjälp i kontakten med försäkringskassa och arbetsförmedlingen samt stöd att vid behov våga ta emot kortare insatser av heldygnsvård. Många patienter på Eira-mottagningen har länge levt ett liv med fokus på att bli frisk och därför hamnat vid sidan av studier och arbetsmarknaden. Att hitta tillfredsställande sysselsättning i lagom mängd för var och en av patienterna tillhör en stor del av Eira-mottagningens jobb. Som det är nu har vi en kuratorstjänst, om projektet fortlöper kommer behovet av en till kurator att öka, kuratorsinsatserna är ovärderliga!

Sättet att jobba på Eira-mottagningen med långtidssjuka ätstörningspatienter är unikt och behandlarna på mottagningen har föreläst om sin metod och erfarenheter runt om i Sverige. Eira har även haft studiebesök från så väl Finland som Australien. I januari 2018 är projekttiden slut och förhoppningen är att mottagningen ska bli en permanent verksamhet och en del av klinikens ordinarie behandlingsutbud i framtiden.

På Eira-mottagningen arbetar Projektledare Maja Molin, sjuksköterska och psykoterapeut Stephanie Ekström, kurator Lisa Brask (som vikarierar för Jenny Lowebrandt som är på föräldraledighet), sjuksköterska Anna-Karin Mächs, läkare Andreas Larsson samt överläkare Anna-Maria af Sandeberg.

Taggad ,

En tanke på “Eira-mottagningen firar tre år!

  1. […] Eira-mottagningen firar tre år! > […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: