Fredagsläsning: ”Body Dysmorphic Disorder and Nonweight-Related Body Image Concerns in Individuals with Eating Disorders”

Belmiro de Almeida: Prins Obá

Dysmorfofobi – eller body dysmorphic disorder (BDD) som är den engelska termen – innebär att man har en fixering vid en inbillad defekt i utseendet som inte är observerbar för andra eller som andra ser som helt obetydlig. För en person med BDD medför denna subjektiva upplevelse dock att man ägnar avsevärd tid åt att t ex spegla sig, jämföra sig med andra och försöka dölja den upplevda defekten. Inte sällan utgör BDD ett stort socialt handikapp, då personen i fråga kan dra sig för att träffa folk eller t o m för att alls gå ut. I diagnoskriterierna är det också specificerat att det inte ska röra sig om en överdriven upptagenhet vid just vikt, som ju istället vanligen förklaras bättre av en ätstörningsdiagnos.

I veckans fredagsartikel har man tittat närmare på BDD hos personer med ätstörningssjukdom – dvs då en person som kanske har en orealistisk bild av sin vikt som en del av ätstörningen dessutom har ytterligare inbillade utseendedefekter. I studien ingick 100 personer med en ätstörning (51 med anorexia nervosa eller en atypisk variant av denna diagnos och 49 med bulimia nervosa eller dylik atypisk variant). Av dessa studiedeltagare hade 15% någon gång i livet uppfyllt kriterierna för BDD och 12% gjorde det vid studietillfället. En viss överrepresentation av aktuell BDD sågs i gruppen med bulimia nervosa, men det rörde sig inte om några jättestora skillnader (14% jämfört med 10% i anorexia nervosagruppen). Merparten uppgav att BDD-besvären hade uppkommit före ätstörningen. I tre av de tolv fall där BDD kunde konstateras rörde den inbillade defekten huden, i ytterligare tre fall näsan, i två fall tänderna, i två fall kroppsbehåring, i ett fall ögonbrynen, i ett fall skuldrornas proportioner, i ett fall knäna, i ett fall fötter och tår och i ett fall kroppslängden (vissa med BDD upplevde alltså flera av dessa inbillade defekter).

Även de deltagare som inte uppfyllde kriterierna för BDD rapporterade en hel del kroppsmissnöje som inte specifikt rörde vikt eller kroppsform. Vanligast var här upptagenhet vid hud, hår, tänder, näsa, fötter och kroppslängd.

Här kan ni hitta artikeln >

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter och FoU-enheten

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: