”Ett syfte med BÄST är att sprida kunskap om ätstörning i samband med graviditet och småbarnstid”

cecilia-brundin-pettersson-foto-erik-pettersson david-clinton-foto-johan-so%cc%88derling

I december lanserades BÄST – en webbutbildning om bemötande av personer med ätstörningar i samband med graviditet. Utbildningen har tagits fram av Kunskapscentrum för ätstörningar i samarbete med Karolinska Institutet. Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till vårdpersonal, främst inom mödra- och barnhälsovården. Även personer som arbetar inom den specialiserade ätstörningsvården rekommenderas att gå utbildningen. FoU-bloggen har träffat Cecilia Brundin Pettersson och David Clinton som ligger bakom BÄST.

Vad är syftet med webbutbildningen BÄST?

-Ett syfte med BÄST är att sprida kunskap om ätstörning i samband med graviditet och småbarnstid. Det kan öka förståelsen och få upp ögonen för en grupp kvinnor som ofta hamnar mellan stolarna. Ett viktigt syfte är också att stimulera till reflektion och motarbeta rädsla. Det är viktigt att de som möter ätstörningar i samband med graviditet försöker stanna upp och fundera över hur det kan vara för kvinnorna de möter. Man ska inte bara kunna ge svar utan också våga ställa frågor. Lika viktigt är också att lära sig se och bemöta de som kanske ligger i riskzonen för att utveckla en ätstörning.

Vad fick er att ta fram en utbildning som riktar sig till vårdpersonal inom detta ämne?

-BÄST är en vidareutveckling av Kunskapscentrum för ätstörningars (KÄTS) satsningar på internetbaserad utbildning. KÄTS vill sprida kunskap om ätstörningar och bemötande till många, och just barnmorskor och barnsjuksköterskor är särskilt viktiga. Kvinnor som brottas med ätstörningar under, eller efter, en graviditet har stora behov av hjälp. Insikten om hjälpbehovet och grunden till BÄST kommer från många håll, bland annat från arbetet inom GRÄS (Graviditet och Ätstörningar), som är ett kliniskt nätverk. Cecilia har också mött många gravida och mammor med ätstörningsproblematik som berättat om sina olika erfarenheter för henne. Parallellt har hon mött barnmorskor och barnsjuksköterskor som uttryckt sin handfallenhet och rädsla för att göra fel då de inte känner att de har någonstans att vända sig med dessa kvinnor.

Vad får deltagaren ut av utbildningen?

-Förhoppningen är att den som gått utbildningen ska få mer kunskap om ätstörningar, och i och med det större självförtroende att våga fråga och bemöta ätstörningar.

Kan vårdpersonal från hela landet gå utbildningen?

-Ja! Kostnadsfritt! Egentligen kan faktiskt alla gå den, man måste inte arbeta inom vården.

Vad hoppas ni uppnå med utbildningen?

-Ökad kunskap om ätstörningar för att våga fråga och bemöta. Att förstå hur ätstörningen kan se ut eller kanske främst hur den inte syns utanpå. Kunskap om diagnoser som BED för att få förståelse för att även en övervikt och fetma kan vara en ätstörning. Det är också viktigt att denna bortglömda grupp kvinnor nu får en plattform, att lyfta av skammen och att man vid mödra- och barnhälsovården börjar prata om ätstörningar på ett avslappnat sätt med kunskap i ryggen.

Anmäl dig till BÄST här >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: