Ny case report från forskargruppen publicerad: Nekrotiserande enterokolit vid anorexia nervosa

christian-krogh-oda-med-lampa

Christian Krogh: ”Oda med lampa”

Mattias Strand, Vasiliki Perris och Yvonne von Hausswolff-Juhlin från Stockholms centrum för ätstörningar har tillsammans med kirurger från Södersjukhuset publicerat en fallbeskrivning i tidskriften Psychosomatics: The Journal of Liaison & Consultant Psychiatry. Det rör sig om ett fall av så kallad nekrotiserande enterokolit hos en patient med svår anorexia nervosa och den som är intresserad hittar artikeln här >

En fallbeskrivning, eller case report på engelska, är en detaljerad beskrivning av ett specifikt, verkligt patientfall. Vanligen rör det sig om ett ovanligt sjukdomstillstånd eller ett fall där symptombild eller utfall har varit atypiska och där man vill dela med sig av de kunskaper man tillägnat sig under behandlingen så att andra som framöver stöter på liknande fall ska ha något att luta sig mot i utredning och behandling. En case report kan också utgöra grund för att gå vidare med regelrätt forskning på ett visst ämne, till exempel om man sett att en nydanande behandlingsinsats gett ett oväntat utfall. Case reports var länge ett mycket vanligt sätt att underbygga vårdinsatser, inte minst inom psykiatrin. Under 1970-talet började man dock se dem som mindre vetenskapliga än andra typer av forskningsartiklar och i och med utvecklingen mot evidensbaserad medicin från 1980-talet och framåt har case reports kommit att förskjutas till botten av evidenshierarkin. En sådan värdering är väl i grund och botten helt i sin ordning. Ur evidensperspektiv säger en case report inte nödvändigtvis något som går att generalisera till andra än just den berörda patienten, även om förhoppningen såklart är att andra ska kunna ha nytta av informationen. Samtidigt kan case reports påverka forskningen och visa på nya vägar framåt – inte minst om flera likartade fall publiceras – och de kan ha stort utbildningsvärde. Min egen erfarenhet är att man som kliniker ofta har nytta av att leta efter case reports då man stöter på en ovanlig sjukdomsbild eller ett oväntat behandlingsutfall, som stöd i att jämföra och fundera vidare. Av allt att döma har dock många tidskrifter slutat att överhuvudtaget ta in case reports och parallellt med detta har det uppstått en lång rad nya tidskrifter som helt och hållet fokuserar på fallbeskrivningar. Kvaliteten på dessa nya tidskrifter verkar dock variera en hel del och många ägnar sig av allt att döma också åt så kallad ”predatory publishing”, dvs att utan sedvanlig grundläggande kvalitetskontroll publicera artiklar i utbyte mot höga publikationsavgifter för artikelförfattarna. Här är en kort artikel från i våras om detta fenomen och om hur man kan avgöra om en case report-tidskrift är oseriös eller inte som kan vara intressant att ta del av >

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter och FoU-enheten

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: