Fredagsläsning: ”The development and application of compassion-focused therapy for eating disorders (CFT-E)”

charles-laval

Charles Laval: Självporträtt

CFT, eller compassion-focused therapy (”medkänslefokuserad terapi”), har utvecklats av den brittiske psykologen Paul Gilbert och räknas ofta in bland den uppsjö av psykoterapiformer som ses som tredje vågens KBT-metoder, så som dialektisk beteendeterapi, schematerapi, metakognitiv terapi, ACT osv. I CFT kretsar behandlingsarbetet kring frågor om skam, självkritik och självhat, med syfte att utveckla en bättre förmåga att ta till sig medkänsla från andra och att använda självmedkänsla som en källa till tröst och affektreglering.

I veckans fredagsartikel redogör psykoterapeuterna Kenneth Goss och Steven Allan för utvecklingen av CFT som behandling av ätstörningsproblematik. De utgår här ifrån forskning som visat att personer med ätstörningssjukdom uppvisar osedvanligt höga nivåer av skam och självkritik och att man i brist på bättre alternativ inte sällan utvecklar självdestruktiva stolthetskänslor kopplade till ätstörningssymptomen. Man tänker sig här att existerande behandlingsformer ofta begränsas av att patienterna inte har tillgång till ett välfungerande system för känsloreglering och att skam, självhat och missriktad stolthet kan göra att behandlingsinterventioner kopplade till ätandet upplevs som än mer övermäktiga och hotfulla. Inom CFT vill man därför specifikt fokusera på att knyta sedvanliga behandlingsinslag till insatser för stärkt medkänsla med sig själv och en ökad öppenhet för att faktiskt använda sig av andras medkänsla som en stärkande faktor. Goss och Allan är tydliga med att det första steget i behandlingen alltjämt är att häva ett eventuellt svälttillstånd och åstadkomma ett regelbundet ätande – de skriver här att ”one aim of recovery is for compassionate acceptance of the body’s need for food, activity and rest, and accepting one’s set-point weight ans shape” – men framhåller också att en viktig del i behandlingsarbetet sedan blir att ersätta den destruktiva stolthet som därmed går förlorad med nya och mer hälsosamma källor till stolthet och självkärlek.

Här kan ni hitta artikeln >

Mattias Strand, överläkare, IDUN/IRIS dagvårdsenheter och FoU-enheten

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: