Yvonne von Hausswolff-Juhlin blir ny verksamhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar

Yvonne von Hausswolff-Juhlin Webb

Yvonne von Hausswolff-Juhlin blir ny verksamhetschef i januari nästa år.

Igår blev det klart att överläkare och docent Yvonne von Hausswolff Juhlin tar över som ny verksamhetschef för Stockholms centrum ätstörningar efter Anna-Maria af Sandeberg som går i pension vid årsskiftet. Vi mejlade några frågor till Yvonne som just nu befinner sig i Uppsala för att hålla en föreläsning på METIS-utbildning:

Grattis till nya tjänsten Yvonne! Hur känns det att få uppdraget som klinikens nya verksamhetschef?

-Tack, det känns jättekul! Jag skulle säga att det här är det roligaste jobbet man kan ha om man är verksam inom ätstörningsvården i Sverige!

Fler känner dig redan som överläkare och enhetschef på Stockholms centrum för ätstörningar. Kan du berätta lite mer om dig själv, vad har du gjort tidigare?

-1999 började jag arbeta på överviktsenheten på Huddinge sjukhus och blev även samma år registrerad som doktorand vid Karolinska Institutet. Jag disputerade sedan 2002 med min avhandling om viktuppgång efter graviditet. Efter att jag disputerat var min första tanke att specialisera mig inom internmedicin men ändrade mig och började istället min ST-utbildning inom psykiatrin. Jag har hela tiden arbetat med forskning parallellt med kliniskt arbete och 2006 blev jag även docent. 2009 var jag färdig specialist i psykiatri och började arbeta som överläkare på vuxenmottagningen på Stockholms centrum för ätstörningar. 2014 var jag med och startade Forsknings- och utvecklingsenheten på kliniken som jag har varit enhetschef för sedan dess.

-Utöver det har jag varit med och tagit fram de Nationella kliniska riktlinjerna för ätstörningar som utkom 2015 samt de kliniska riktlinjerna för att handlägga metabola risker hos patienter med alvarlig psykiatrisk störning inom svensk förening för psykiatri.

-Privat är jag är gift med min man och har en son på fyra år samt två bonusbarn. På min fritid gillar jag att påta i trädgården och träna karate.

Hur började intresset för ätstörningar?

-Jag vet faktiskt inte riktigt! När jag arbetade på överviktsenheten träffade jag min handledare Stephan Rössner som hade flera intressanta projekt på gång och på den vägen är det. Många i min släkt är också drabbade av övervikt så jag tror förståelsen för problemet kommer därifrån men också insikten kring att förändringsarbete är oerhört svårt!

Vilka blir de största utmaningarna som verksamhetschef för kliniken?

-Jag tror den största utmaningen är att få till våra patientflöden både inom och till kliniken så att patienterna upplever att de snabbt får rätt hjälp. Vidare kommer utmaningen vara den föränderliga världen vi lever i, framför allt när det gäller vård och vårdkonsumtion som vi behöver bemöta på ett bra sätt. Vi måste även fundera på hur vi tillsammans kan minska stress och upplevelsen av stress hos våra egna medarbetare.

Vad ser du mest fram emot i din nya yrkesroll?

-Jag ser fram mot att leda kliniken mot en modern ätstörningsvård där vi jobbar med evidensbaserade behandlingar men också bidrar till utvecklingen av framtida behandlingsmetoder. Jag ser också fram emot att fördjupa sammarbetet med våra vårdgrannar så att övergångarna blir så smidiga som möjligt för våra patienter.

Det pågår just nu ett förändringsarbete inom psykiatrin som är en del av den övergripande satsningen Framtidens hälso- och sjukvård inom Stockholms läns landsting. Hur ser framtiden ut för ätstörningsvården tror du?

-Vi kommer förhoppningsvis snart börja arbeta med en processkarta för ätstörningsvården liknande som finns för andra diagnosgrupper inom psykiatrin. Jag tror vi kommer få nya patientgrupper i samband med att vi går över till DSM -5 och därmed fundera över hur vi bäst hjälper dessa patienter. Vi står också inför en upphandling av den privata ätstörningsvården som ska vara klar 2018 som blir spännande att följa.

Yvonne tillträder som verksamhetschef den 1 januari 2017.

Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: