Onsdagsföreläsning om ERGT – Emotion Regulation Group Therapy

Hanna Sahlin och Johan Bjureberg

Hanna Sahlin och Johan Bjureberg

Hanna Sahlin och Johan Bjureberg är båda psykologer och doktorander vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. Dom ingår även i den nationella styrgruppen för ERGT-projektet som är en del i det övergripande Nationella Självskadeprojektet. Under höstens Onsdagföreläsningar kommer de till oss för att prata mer om behandlingen och presentera resultat från studien som har genomförts. Vi har pratat lite mer med Hanna och Johan:

Kan ni beskriva lite kortfattat vad Emotion Regulation Group Therapy är?

-ERGT är en gruppbehandling, som ges 2 timmar per vecka under 16 veckor. Behandlingen är inriktad på att minska självskadebeteende och andra impulsiva och destruktiva beteenden genom att öka förmågan till känsloreglering. ERGT är en tilläggsbehandling, vilket innebär att den skall ges som ett tillägg till patientens ordinarie vård, vare sig den består i stödsamtal, psykiaterkontakt, case-management eller psykologisk behandling. Dock inte mentaliseringsbaserad terapi eller dialektisk beteendeterapi eftersom dessa behandlingar också fokuserar på bl. a självskadebeteende.

ERGT har utvärderats i tre studier i USA, två randomiserade kontrollerade studier och en pilotstudie. Samtliga har visat på lovande resultat vad gäller minskning av självskadebeteende, impulsiva destruktiva beteenden, depression och ångest samt ökning av förmåga till känsloreglering och ökad livskvalitet. En svensk pilotstudie som genomfördes 2013-2014 inom ramen för Nationella Självskadeprojektet visade på likvärdiga resultat, vilka vi kommer att presentera vid föreläsningen.

Berätta mer om Nationella Självskadeprojektet, vilka står bakom det?

-Nationella självskadeprojektet är ett initiativ från Socialdepartementet som drivs i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting sedan 2011. Projektet riktar sig till patienter, vårdpersonal och andra som kommer i kontakt med självskadepatienter (skola, elevhälsa o.s.v) och syftar till att öka medvetenheten om självskadebeteende i Sverige. Projektet syftar till att förbättra bemötande och vård kring självskadebeteende samt öka tillgången till evidensbaserad vård för självskadebeteende. Projektet har en hemsida där aktiviteterna beskrivs närmare här >

I projektet ingår även ERITA (Emotion Regulation Individual Therapy for Adolescents) som är en internetbaserad behandling för ungdomar med självskadebeteende. Hur har behandlingen tagits emot hittills och går det att presentera några resultat?

-Som en del av Nationella Självskadeprojektet har vi utvecklat en ungdomsanpassad version av ERGT för att kunna ge behandling för självskadebeteende tidigt i förloppet. ERITA är en individuell variant av ERGT (som är en gruppbehandling) och har provats både som en ”face-to-face”-behandling, och som internetförmedlad behandling för självskadebeteende.

Vi kommer att kunna presentera preliminära data från ”face-to-face”-pilotstudien som vi genomfört under 2014-2015. Internetstudien pågår just nu, och patienter kommer att rekryteras även under hösten 2016.

Hanna och Johan föreläser på Onsdagsföreläsningen den 30 november. Läs mer om Onsdagsföreläsningar och hur du anmäler dig här >

En tanke på “Onsdagsföreläsning om ERGT – Emotion Regulation Group Therapy

  1. […] Här kan ni läsa en intervju som vi gjorde med Hanna och Johan tidigare på bloggen > […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: