Studiebesök på Center of Excellence for Eating Disorders i North Carolina

Yvonne och Cynthia

Yvonne von Hausswolff-Juhlin och Cynthia Bulik

I förra veckan hade jag förmånen att besöka Cynthia Bulik på hennes klinik i North Carolina. Förutom en trevlig lunch med Cynthia och hennes forskningskollegor fick jag vara med på både forskningsmöten, rond på avdelning samt deras öppenvårdsmöten.

Chapel Hill är ett stort akademiskt sjukhus som är storleksmässigt lika stort som Karolinska sjukhuset om man även inkluderar Karolinska Institutet.
Ätstörningskliniken tar emot ca 300 patienter per år och har både vårdavdelning, dagvård och öppenvård. Kliniken är öppen för alla ätstörningsdiagnoser och erbjuder främst KBT, IPT och familjeterapi. Vården betalas främst av försäkringsbolag vilket i princip all vård gör i USA.

På öppenvårdsmötet används en metod där alla patienter diskuteras vid tre tillfällen: när patiens börjar, mitt i behandlingen och vid avslut. Det för att patienter ska få en så bra och evidensbaserad behandling som möjligt. Vårdavdelningen är liten och mer ”sjukhuslik” än vad vi har i Sverige men fokus att få patienten att börja äta är detsamma.

CEED

Bredvid kliniken ligger forskningsdelen och många medarbetare delar sin tid mellan klinik och forskning. De stora forskningsprojekt som pågår är flera genetiska studier som ANGI-projektet, UCAN (parterapibehandling) samt BED motsvarigheten till UCAN. Sedan finns mindre projekt som fokuserar på hormonella faktorer vid ätstörning.

Det jag tar med mig hem är deras sätt att alltid försöka diskutera hur behandlingen förhåller sig till evidensbaserade behandlingsmetoder samt att patienternas symtom är lika var man än befinner sig i världen. Stort tack till Cynthia och hennes personal!

Yvonne von Hausswolff-Juhlin, överläkare, docent och enhetschef för SCÄ FoU

Märkt ,

En tanke på “Studiebesök på Center of Excellence for Eating Disorders i North Carolina

  1. maja skriver:

    Wow vad intressant och roligt! Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: