Ätstörningar vanligt förekommande bland HBTQ-personer

PRIDE-FLAGGA

Med anledning av att det är Stockholm Pride den här veckan tänkte vi här på bloggen tipsa om två publicerade artiklar som har undersökt förekomsten av ätstörningar bland HBTQ-personer.

Ätstörningar förknippas ofta slentrianmässigt med cis-kvinnor men forskning visar att ätstörningar även förekommer i hög utsträckning inom HBTQ-populationen, särskilt bland homo- och bisexuella män. Det kan dock förtydligas att även om homo- och bisexualitet är överrepresenterat bland män med ätstörningar så är fortfarande majoriteten av alla män som drabbas heterosexuella. Bland kvinnor är det inga skillnader i andelen som drabbas när man har jämfört prevalensen för ätstörningar bland hetero-, homo- och bisexuella. I en studie som genomfördes bland collegestudenter i USA framkom också att transpersoner löper fyra gånger större risk att drabbas av en ätstörning jämfört med andra grupper.

Det är viktigt att sprida kunskap och öka medvetenheten om att en ätstörning kan drabba alla oavsett kön, ålder eller sexuell läggning för den delen. Det finns många föreställningar om vilka som drabbas och hur en person med en ätstörning ”ska” se ut vilket bidrar till att ätstörningar inte uppmärksammas på samma sätt inom vissa grupper. Det är även många personer som lever med en ätstörning och som aldrig söker hjälp av olika anledningar. En av orsakerna kan vara rädsla över att bli ifrågasatt för sin sexuella läggning eller könstillhörighet när man kontaktar vården, vilket vissa tyvärr har haft erfarenheter av tidigare.

Idag finns det bra och effektiv behandling för ätstörningar och hos oss på Stockholms centrum för ätstörningar strävar vi alltid efter att alla ska känna sig lika välkomna. Vi vet att ätstörningar är något som drabbar alla och vi vet också att genom behandling går det att bli fri från sin ätstörning.

Här kan ni ta del av artiklarna:

Eating disorders in diverse lesbian, gay, and bisexual populations (2007) >

Gender Identity, Sexual Orientation, and Eating-Related Pathology in a National Sample of College Students (2015) >

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: