NEDS Conference 2016: ”Information & Misinformation”

vasabladet finlad Rasmus

Rasmus Isomaa ansvarar för höstens nordiska konferens i Helsingfors. Foto: Vasabladet Finland

I höst är det dags för NEDS (Nordic Eating Disorders Society) stora konferens som arrangeras vartannat år i ett av våra nordiska länder. Konferensen samlar främst yrkesverksamma inom ätstörningsområdet från Norden men deltagare från andra länder är också välkomna eftersom konferensen är på engelska. Årets konferens tar plats i Helsingfors den 21-22 september och vi har pratat lite med Rasmus Isomaa som är ordförande i Ätstörningsföreningen i Finland och som ansvarar för arrangemanget:

Hej Rasmus, börja med att berätta vem du är och på vilket sätt du är involverad i årets nordiska konferens.

-Jag heter Rasmus Isomaa och är ordförande för Suomen syömishäiriöyhdistys (Ätstörningsföreningen i Finland). I den egenskapen och som styrelsemedlem i NEDS har jag ansvaret för arrangemangen kring konferensen. Besluten fattas av den Finska föreningen och av NEDS. Vi samarbetar även med ett företag som heter i2 som är proffs på att ordna den här typen av tillställningar. Jag försöker hålla kontakt med alla inblandade och se till att allt löper enligt tidtabell.

Årets konferens går under temat ”Information & Misinformation”. Berätta hur ni tänker kring det.

-Vi bollade inledningsvis en del olika idéer men fastnade ganska snabbt för det här temat. Det finns fortfarande en hel del föråldrade och direkt felaktiga tankar kring vad en ätstörning är och hur en ätstörning ser ut. Vi vill försöka tangera dessa uppfattningar genom en rad intressanta föreläsningar, bl .a kring evidens, vikt, personlighet, motion och tvångsvård.

Vi strävar efter att utmana oss själva och våra egna övertygelser. Många frågor när det gäller ätstörningar är ännu obesvarade och vi behöver vara öppna och vakna för att hänga med.

Hur kan vi som är verksamma inom forskning och behandling bidra till en ökad förståelse för ätstörningar?

-Jag tror att vi behöver öppenhet, ödmjukhet och kommunikation. Som professionella måste vi kunna förmedla och vara beredda att diskutera vår förståelse för ätstörningar, såväl med varandra som med patienter och allmänheten. Kanske borde vi även leva lite mer som vi försöker lära våra patienter, d. v. s att sträva efter ett flexiblare och mer mångfasetterat tänkande. Att utmana våra egna uppfattningar och våga ta steget ut i det otrygga ibland.

Berätta om programmet, vad kan vi förvänta oss av årets konferens?

-Förutom ovan nämnda keynotes blir det förstås en hel del forskning och kliniska erfarenheter från våra medlemsländer. Vi vill lyfta fram den kliniska verkligheten och det utvecklingsarbete som pågår just nu. I programmet finns bl. a hela 12 kliniska workshops, vilket är kul! Programmet hittar ni i sin helhet här >

Hur ser ätstörningsvården ut hos er i Finland? Vilka behandlingsalternativ finns och i vilken utsträckning?

-Ätstörningsvården i Finland har utvecklats mycket under senaste åren men många verksamheter är nya och försöker hitta sin form. Vi har även en gigantisk social- och hälsovårdsreform på gång och ingen vet riktigt hur vården kommer att se ut i framtiden. Utmaningarna är, som på många andra håll, geografisk jämlikhet och tillräcklig tillgång till vård. Under konferensens första dag finns det även möjlighet att besöka två kliniker i Helsingfors. Intresset för ätstörningar upplever jag som stort i Finland. Vår förening har årligen över 200 medlemmar och efterfrågan på föreläsningar och handledning växer hela tiden. Vi har också en mycket aktiv patient- och anhörigförening, som ser till att hålla ätstörningsrelaterade frågor på bordet.

Till sist vill jag hälsa er alla hjärtligt välkomna till Finland och Helsingfors!

Läs mer och anmäl dig till konferensen här >

Märkt , ,

En tanke på “NEDS Conference 2016: ”Information & Misinformation”

  1. […] Årets konferens äger rum i Helsingfors och går under temat Information & Misinformation vilket syftar till att det fortfarande finns en hel del föråldrade och felaktiga tankar kring vad en ätstörning är och hur en ätstörning ser ut. Genom en rad intressanta föreläsningar och workshops kring bl. a evidens, vikt, personlighet, motion och tvångsvård kommer konferensen försöka tangera den här typen av uppfattningar. Läs gärna intervjun som vi gjorde tidigare med Rasmus Isomaa som är ansvarig för arrangemanget &… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: