Mindfulness och behandling av ätstörningar

Anne-Line

Anne Line Mouritsen är psykolog och använder sig bl. a av mindfulness i behandling för patienter med ätstörningar.

Anne Line Mouritsen är psykolog och psykoterapeut och arbetar på Mottagning för vuxna på Stockholms centrum för ätstörningar. Hon är även utbildad i mindfulness och använder metoden i behandlingen som ett stöd och strategi för patienten i förändringsarbetet. Metoden innebär kortfattat att du är närvarande i nuet på ett icke-dömande sätt.

-Det är ett av flera sätt att hantera tankar, starka affekter i samband med måltider, rastlöshet och sömnsvårigheter. Att till exempel kunna minska stressnivån genom att fokusera en stund på andingen istället för mängden mat eller innehåll är hjälpsamt för en del patienter. Det kan bidra till att man kanske vågar göra ytterligare förändringar, säger Anne Line.

Hon vill även tipsa om en forskningsstudie som har gjorts om mindfulness-baserad behandling för kvinnor med bulimia nervosa. Studien genomfördes av Kathryn Proulx vid University of Massachusetts i Amherst och artikeln ”Experiences of Women with Bulimia Nervosa in a Mindfulness-Based Eating Disorder Treatment group” publicerades 2008 i tidskriften Eating Disorders.

-I studien deltog sex kvinnor med bulimia nervosa i en åtta veckors mindfulnessinriktad gruppbehandling. Intervjuer gjordes med kvinnorna både före och efter behandlingen och dom fick även göra ett självporträtt före och efter behandling. Deltagarna beskrev förändringar från känslomässiga och beteendemässiga ytterligheter, kroppslig avstängdhet och självhat till större självmedvetenhet, acceptans och medkänsla med sig själv. De rapporterade om mindre ångestpåslag och ökad förmåga att hantera stress.

-Sammanfattningsvis menar författarna att metoden eventuellt kan hjälpa patienter som inte svarar på annan terapeutisk behandling samt kan vara användbar i preventivt arbetet med yngre.

Ta del av artikeln i sin helhet här >

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: