Sanna Aila Gustafsson är SEDS nya ordförande

SannaAila

Sanna Aila Gustafsson tar över som ordförande för Swedish Eating Disorder Society .

SEDS står för Swedish Eating Disorder Society och är en intresseförening för personer som är professionellt verksamma inom ätstörningsområdet i Sverige. Föreningen startades redan 1993 under namnet Svenska Anorexi och Bulimi Sällskapet (SABS).

Sanna Aila Gustafsson har suttit med i SEDS styrelse under en längre tid och valdes här om veckan till ny ordförande för föreningen. Sanna är socionom, psykoterapeut och arbetar kliniskt på ätstörningsenheten Eriksbergsgården i Örebro. Hon är även disputerat klinisk forskare och jobbar med handledning och forskning på Universitetssjukvårdens forskningsenhet inom Region Örebro län. Sanna är också med i vår forskargrupp som är knuten till enheten.

Grattis Sanna! Hur känns det att vara ny ordförande för SEDS?
-Tack! Det känns jätteroligt och spännande.

Berätta lite om SEDS. Vad är det ni gör?
-SEDS är ju en förening för kliniker och forskare inom ätstörningsområdet. Syftet med SEDS är främst att stödja och utveckla en god vård för patienter med ätstörningar, främja samarbete och erfarenhetsutbyte mellan kliniker och forskare inom ätstörningsområdet samt främja forskning och implementering av ny kunskap.

SEDS största uppgift får väl sägas vara att anordna det årliga Vårmötet som är en tvådagars konferens för kliniker och forskare inom ätstörningsområdet, och ett höstmöte som brukar vara en dag. Mötena brukar vara väldigt välbesökta och uppskattade. Sedan bildar SEDS tillsammans med sina syterorganisationer i Finland, Danmark och Sverige också vartannat år en nordisk ätstörningskonferens. Den kommer att gå av stapeln i Helsingfors i september.

Vi anordnar också, tillsammans med kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) och det nationella kvalitetsregistret Riksät doktorandmöten för doktorander inom ätstörningsområdet, och ett årligt forskarsymposium för forskare inom fältet.

Till viss del engagerar vi oss också i opinionsfrågor. Till exempel som förra veckan när den första World Eating Disorder Action Day ägde rum och vi tillsammans med Frisk & Fri och flera skrev en artikel för att uppmärksamma kampen mot ätstörningar. Läs artikeln här >

Vad är framtidsplanerna för SEDS?
-När det gäller framtiden så är väl tanken att fortsätta på den inslagna vägen. Det finns lite tankar om hur vi kan vidareutveckla höstmötena och vi ska snart börja planera för nästa vårmöte. Vi håller även på och uppdaterar hemsidan.

Jag tycker det är viktigt att värna om att vi är en förening för både kliniker och forskare och hitta en bra balans i innehållet på våra möten så att både kliniker och forskare tycker att våra möten känns inspirerande och utvecklande. Så, jag vill gärna se ännu mer presentationer av forskningsprojekt som utförs i klinisk verksamhet, i nära samarbete mellan klinik och forskning.

Slutligen, vad ska du göra i sommar?
-I sommar ska jag lata mig, ligga i hängmattan, vara i sommarstugan och umgås med min familj och mina djur. Om jag får lite arbetsabstinens så tänker jag läsa skönlitterära böcker av personer som har varit drabbade av ätstörning och om deras väg till att bli frisk. Vi planerar nämligen på jobbet att dra igång en bokcirkel för patienter i höst, och letar efter lämpliga självbiografier.

Läs mer om SEDS och bli medlem idag på deras hemsida >

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: