Fredagsläsning: ”Obstetric and Gynecologic Problems Associated with Eating Disorders”

Augustus Leopold

Augustus Leopold Egg: ”The Travelling Companions” (1862)

Det är fredag igen och åter dags för ett artikeltips. Den här veckan vill jag rekommendera en översiktsartikel ur marsnumret 2016 av International Journal of Eating Disorders, som är ett specialnummer med fokus på somatiska och medicinska aspekter av ätstörningssjukdom. Artikelförfattarna går här igenom vad som är känt om obstetriska och gynekologiska besvär kopplade till olika typer av ätstörningar. Just frågor om sådant som fertilitet och graviditet är vanliga hos patienter, både hos dem som vill och dem som inte vill ha barn – många känner exempelvis inte till att ägglossning faktiskt kan ske trots den amenorré som ofta förekommer som en del av ätstörningssjukdomen hos kvinnor och att de därför behöver fortsätta använda preventivmedel om de önskar undvika graviditet. Ett forskningsfynd som jag själv hajade till inför är den ökade mortalitetsrisken i gynekologisk cancer som påvisats hos personer med ätstörningssjukdom (dvs ökad risk för dödlig utgång för dem som drabbas, vilket inte nödvändigtvis är detsamma som en ökad sjukdomsrisk i sig), sannolikt kopplat till fördröjd diagnostik och att man i tumörbehandling inte alltid har kunnat använda de mest verkningsfulla medicinerna på grund av ökad risk för toxiska biverkningar vid kraftig undernäring.

För den som arbetar kliniskt med patienter finns det i det här specialnumret flera matnyttiga översiktsartiklar om sådant som mag-tarmbesvär, hjärtkomplikationer, benhälsa osv.

Artikeln finns att läsa i sin helhet här >

Mattias Strand, överläkare, Idun/Iris dagvårdsenheter och SCÄ FoU

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: