World Eating Disorders Action Day Special: ”Jag efterlyser en bredare ätstörningsforskning!”

o_helicobacter-pylori

Bakterien som orsakar magsår: Helicobacter pylori

Idag är det World Eating Disorders Action Day och jag vill passa på att lyfta fram vikten av att våga tänka i nya banor när det kommer till forskning om ätstörningar!

Vi börjar få allt mer edvidens för flera olika behandlingsmetoder men det finns fortfarande patientgrupper som vi inte alls vet vilken typ av behandling som är mest effektiv. Vi behöver därför tänka bredare och mer innovativt för att hitta rätt behandling till rätt patient. För det krävs bredare, tvärvetenskapliga forskningsstudier med ett stort patientantal vilket inte är helt enkelt alla gånger.

Jag är dock övertygad om att vi kan lära oss av specialister och forskare inom andra områden. Jag tänker till exempel på när man under 90-talet kom fram till att det var en bakterie som orsakade magsår som enkelt kunde åtgärdas med antibiotika istället för stora kirurgiska ingrepp och stresshantering. Tänk er att göra en liknande upptäckt med ätstörningar!

Att våga tänka annorlunda och ”gå utanför boxen” är viktigt för att forskningen ska gå framåt och att vi ska hitta nya, effektiva behandlingar för de personer som lider av ätstörningar och inte blir friska av den behandling vi ger idag.

Yvonne von Hausswolff-Juhlin Webb

Yvonne von Hausswolff-Juhlin
Docent, överläkare och enhetschef SCÄ FoU

Märkt , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: