Design med avsikt att underlätta för personer med ätstörningar

Anna Exjobb

Anna Sjöberg Wernerson har utformat bestick med intentionen att göra det lättare vid måltider för personer som har en ätstörning.

Imorgon öppnar årets examensutställning på Beckmans designhögskola i Stockholm som är en av landets främsta högskolor för utbildningar inom mode, form och visuell kommunikation.

Anna Sjöberg Wernerson studerar sista året på Beckmans formlinje och har som examensarbete utformat ett hjälpmedel i form av bestick med intentionen att underlätta vid måltider för personer med ätstörningar. Inför projektet har Anna varit hos oss på studiebesök för att lära sig mer om ätstörningar och hon har genom riksorganisationen Frisk & Fri intervjuat personer som tidigare haft en ätstörning.

Vi frågade Anna lite mer om hennes projekt:

Hej Anna, vad handlar dit examensarbete om?
-I mitt examensarbete har jag undersökt om man med hjälp av ett hjälpmedel kan underlätta matritualen för personer som har ätstörningar. Kan ett objekt ha inflytande på vårt psyke och förändra vårt beteende är något som jag är intresserad av. Design möter mental stimulans.

Hur fick du idén till projektet?
-Under tio år arbetade jag som modell och under den tiden levde jag i en kroppsfixerad miljö, vilket resulterade i ett komplicerat förhållande till mat. Min kropp och mat tog upp en stor del av mitt liv under dom åren och jag känner sorg för all tid och energi som gick förlorad. Genom mitt examensarbete har jag nu en chans att använda mig av mina egna erfarenheter  att skapa ett hjälpmedel för personer med ätstörningar och även använda den förlorade tiden till någonting positivt.

Vad har du gjort för arbeten tidigare?
-Beckmans formutbildning är väldigt bred och jag har gjort allt från produkter till rumsgestaltning. Några av projekten vi har gjort är b.la. möbler för Stockholms furniture fair i samarbete med IKEA, ett glasprojekt i samarbete med Svenskt Tenn, en utställning på Nobelmuseet samt produkter för Grandpa.

Se Annas bestick och 43 andra elevers examensarbeten på Beckmans examensutställning 2016 som pågår t. o. m den 25 maj. Läs mer här >

Läs mer om bestickserien ”Punctum” här > 

En tanke på “Design med avsikt att underlätta för personer med ätstörningar

  1. […] Design med avsikt att underlätta för personer med ätstörningar > […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: