Fredagsläsning: ”Bacterial ClpB heat-chock protein, an antigen-mimetic of the anorexigenic peptide α-MSH, at the origin of eating disorders”

Charles Courtney Curran

Charles Courtney Curran,: ”Picnic Supper on the Sand Dunes” (1890)

Den här veckan vill jag tipsa om en artikel skriven av Sergei Fetissovs forskargrupp vid Rouens universitet i Frankrike som väckte en del uppmärksamhet då den publicerades i Translational Psychiatry 2014. Den lite snåriga titeln är en bra beskrivning av forskningsartikelns fynd: att vanliga bakterier i mag-tarmkanalen utsöndrar proteiner som genom en immunologisk reaktion ger upphov till antikroppar som också korsreagerar med ett hormon som är involverat i reglering av aptit och emotioner. På så vis tänker man sig alltså att mikroorganismer i tarmen skulle kunna vara inblandade i uppkomsten av ätstörningar. Den del av forskningsstudien som handlar om hur själva korsreaktionen går till utfördes på möss. Man analyserade dock också blodprover från patienter med anorexia nervosa, bulimia nervosa och hetsätningsstörning samt från en frisk kontrollgrupp för att se om det gick att påvisa någon korrelation mellan nivåer av de aktuella antikropparna och ätbeteende (skattat med skalan EDI-2) hos människor. Det visade sig här att det hos patienter med ätstörningssjukdom fanns ett samband mellan antikroppsnivåer och sådana sjukdomskomponenter som kroppsmissnöje och strävan efter smalhet, vilket inte var fallet hos den friska kontrollgruppen. Artikelförfattarna spekulerar avslutningsvis i huruvida dessa fynd framöver kan omsättas i nya diagnostik- och behandlingsmetoder – rimligtvis är det ganska lång väg dit, men det rör sig ändå onekligen om spännande fynd.

Ni hittar artikeln här >

Mattias Strand, Överläkare vid Idun/Iris dagvårdsenheter och SCÄ FoU

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: