Fredagsläsning: ”Drop-In Access to Specialist Services for Eating Disorders: A Qualitative Study of Patient Experiences”

Eastman Johnson

Eastman Johnson: ”The field hospital” (1867)

Den här veckan vill jag tipsa om en artikel skriven bl a av våra kolleger David Clinton och Lena Vestin, där de har intervjuat patienter som har deltagit i Dala ABC:s satsning på en drop-inmottagning för personer med ätstörningsproblematik. Artikeln publicerades 2014 i Eating Disorders: The Journal of Treatment & Prevention.

Dala ABC är en landstingsdriven specialistenhet för ätstörningsvård i Falun. Tre dagar i veckan har man här en drop-inmottagning för vuxna där vem som helst anonymt kan komma och träffa en behandlare för bedömning och rådgivning utan att ha bokat tid i förväg och utan att några särskilda kriterier måste vara uppfyllda. Personer med ätstörningsproblematik och deras anhöriga kan också delta i psykoedukationsgrupper enligt denna drop-inmodell. Tanken bakom drop-inmottagningen är att öka tillgängligheten och fånga upp ambivalenta patienter tidigt i sjukdomsförloppet genom att erbjuda ett slags ”smakprov” på vad kliniken har att erbjuda, utan att deltagarna ska känna att de nödvändigtvis binder upp sig för en längre behandlingskontakt. Drop-inbesöken är som sagt anonyma och journalförs inte, om inte personen i fråga sedan väljer att fortsätta i behandling. Av allt att döma väljer också nästan alla personer som använt drop-inmodellen att faktiskt påbörja en regelrätt behandlingskontakt. I artikeln uppskattar man att hela två tredjedelar av patienterna vid Dala ABC etablerat kontakt med kliniken just via drop-inmottagningen.

Ni hittar artikeln här >

Mattias Strand Överläkare, Idun/Iris dagvårdsenheter och FoU

Märkt , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: