Fredagsläsning: ”The need for complex ideas in anorexia nervosa: why biology, environment, and psyche all matter, why therapists make mistakes, and why clinical benchmarks are needed for managing weight correction”

Ilya Repin 1899

Ilya Repin (1899)

Nu är det åter fredag och dags för ett nytt artikeltips – och eftersom Eve Lishner Freud nu har påbörjat sin föräldraledighet kommer jag att ta över stafettpinnen tills vidare. Den här veckan vill jag tipsa om en lång artikel av de amerikanska forskarna och klinikerna Michael Strober och Craig Johnson som publicerades i International Journal of Eating Disorders 2012: ”The Need for Complex Ideas in Anorexia Nervosa: Why Biology, Environment, and Psyche All Matter, Why Therapists Make Mistakes, and Why Clinical Benchmarks Are Needed for Managing Weight Correction”.

Bakom denna ambitiösa titel döljer sig vad som snarare ska ses som ett debattinlägg än som en renodlad forskningsartikel. Strober och Johnson utgår i sin argumentation från två olika forskningsfält vars resultat vunnit stort gehör de senaste åren, nämligen 1) synen på ätstörningar som biologiskt och genetiskt betingade tillstånd och 2) betoningen av familjebaserad behandling (FBT) för barn och ungdomar med ätstörningssjukdom. Samtidigt som de på intet vis förkastar denna forskning så menar de att dess genomslag snarast skapat en illusion av konsensus inom ätstörningsbehandling: alla är t ex överens om att ärftlighet och genetik är betydelsefullt men ingen vet riktigt vad det innebär ur ett kliniskt perspektiv. Strober och Johnson (som båda i grund och botten är biologiskt inriktade forskare, ska väl tilläggas) menar att de nya rönen kring biologin bakom ätstörningar egentligen borde leda till en mer nyanserad och komplex syn på det ytterst intrikata samspelet mellan genetiska faktorer och miljöfaktorer, men att de tvärtom istället kommit att elda på en polarisering i för eller emot biologiska förklaringsmodeller. På samma sätt anser de att de goda resultaten för FBT har lett till att modellen på ett förenklat sätt kommit att ses som den enda gångbara behandlingen, på ett sätt som inte alltid gynnar patienterna.

Oavsett om man delar Strobers och Johnsons uppfattning eller inte så är artikeln läsvärd och lärorik, tycker jag! Nästa fredag blir det en mer renodlad forskningsartikel igen.

Ni hittar artikeln här >

Mattias Strand
Överläkare, SCÄ

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: