Ätstörningar och missbruk av anabola androgena steroider

Sidsel mfl

Milja och Sidsel

Sidsel Kjerstad är sjuksköterska och har arbetat många år på Mobila Familjeenheten på Stockholms centrum för ätstörningar. Hon har under två år utbildat sig till specialistsjuksköterska och fick nyligen sin magisteruppsats godkänd som hon skrev tillsammans med sin kurskollega Milja Ranung.
Milja har tidigare arbetat på Dopingjouren som bedriver rådgivning, utbildning och forskning kring anabola androgena steroider. Tillsammans har dom jämfört upplevelsen av kroppsbild hos personer med ätstörningar och personer med ett missbruk av anabola androgena steroider. Det visade sig att båda grupperna hade flera gemensamma nämnare vilket intresserade dem båda och som mynnade ut till en kvalitativ studie. Vi haffade Sidsel för att höra lite mer:

Vad var det som väckte ert intresse att jämföra just de här grupperna?

-När Milja och jag diskuterade våra patientgrupper upplevde vi att vi hittade många gemensamma nämnare, vilket väckte vår nyfikenhet och senare ledde till ett gemensamt arbete. Vi kunde i vår studie tydligt se att hos bägge grupperna började ett missnöje med den egna kroppen tidigt i puberteten. Upplevelsen av en negativ kroppsbild var gemensam och yttrade sig på en mängd olika sätt. Vi fann att patienternas känslor kring kropp och identitet hade mycket gemensamt, men att de drog åt två ytterligheter: att vara smal respektive vara muskulös och stor.

Resultatet av studien visar att det är viktigt att tidigt upptäcka ungdomar med en negativ kroppsbild för att kunna sätta in rätt resurser. Skolhälsovården och barn- och ungdomspsykiatrin fyller en viktig funktion. Att våga diskutera och ställa frågor kring ungdomars känslor för den egna kroppen borde vara lika viktigt som att ställa frågor om exempelvis droger.

Vad kommer ni göra nu när ni är klara?

-Milja kommer fortsätta sitt jobb på en Affektiv mottagning och jag själv kommer snart börja mitt nya arbete på Mini Beroende som är en mottagning för barn och undomar med beroendeproblematik.

Ta del av uppsatsen här >

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: