Fredagsläsning: ”Multi-Family Therapy in Anorexia Nervosa – A Qualitative study of parental experience”

3376c6_815cfc5abd294b7dbb10ab18bc520b3b

Att vara förälder och ta hand om tonåringar som har ätstörningar är ofta mycket krävande. Många föräldrar vittnar om bristen av stöd samtidigt som dom oftast lever med en oerhörd stress. Det är mycket viktigt att stötta och hjälpa föräldrar eftersom familjens stöd är viktigt och ibland helt avgörande för ett bra behandlingsresultat på sikt.
En behandling och forskningsstudie genomfördes om MFT (Multi Family Therapy) i norra Sverige (Umeå universitet). Alla patienter var under 18 år och hade haft en pågående ätstörningsdiagnos mellan ett till fyra år. Föräldrarna som deltog i studien hade alla genomgått MFT-behandling tillsammans med sina barn och intervjuades för att utvärdera erfarenheten av att vara förälder under behandlingen.

Föräldrarna var mycket nöjda med behandlingen och menade att MFT var ett värdefullt komplement till andra behandlingar. Dom ansåg att det mest användbara var mötet med andra familjer som befann sig i samma situation som dem själva. Det gjorde att dom kände sig mindre ensamma och situationen kändes även mindre skamfylld. Dessutom fick dom mer förståelse både för sina barn och sjukdomen i sig samt även att hitta sätt att hantera sjukdomen. I vissa fall verkade MFT även leda till ett bättre parsamarbete. I vissa familjer hade mammorna till en början haft det stora ansvaret för att hantera sjukdomen men efter MFT blev även papporna mer delaktiga.

Här hittar ni artikeln >

Eve Lishner Freud

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: