När musiken blir viktigare än maten, kroppen och ångesten

Hanna Kihlander

Hanna Kihlander

Hanna Kihlander är beteendevetare och arbetar till vardags som pressansvarig för Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Hon har själv haft ätstörningar under sin uppväxt och är författare till boken ”Varje dag har vi en liten tävling” som handlar om anorexia. Hanna är även DJ och gör elektronisk musik under namnet Acute Onset tillsammans med Johan Söderling.

Vi pratade med Hanna om Frisk & Fris arbete men också om vilken betydelse musiken har haft för henne när hon själv var sjuk.

Hej Hanna! Berätta först lite om  Frisk & Fri. Vad är ert huvudsakliga uppdrag?
 -Vårt syfte och verksamhet bygger på att sprida information och genomföra aktiviteter för att stödja personer med ätstörningar och deras närstående, arbeta förebyggande inom området och påverka för bättre vård. Vi vill fylla det behov som vi själva hade och som vi i vissa fall saknade när vi behövde det som mest (eftersom flera av oss som engagerar sig i föreningen har egen erfarenhet). Just nu finns vi på 18 olika orter runt om i landet och vi har ca. 2600 medlemmar.

Hur startade föreningen?
 -Föreningen startade 1983 och hette då Anorexi/Bulimi-Kontakt. Det var en kvinna vid namn Madeleine Mesterton som startade föreningen, då hon såg ett behov av att drabbade och närstående skulle kunna höra av sig och prata om sina upplevelser.

Hur kom det sig att du själv började engagera dig i Frisk & Fri?
 -Jag började engagera mig ideellt i Frisk & Fri (dåvarande ABK) runt 2007. Då hade jag själv varit frisk och fri tillräckligt länge för att känna att jag kunde bidra med något. De första två åren av mitt eget tillfrisknande ville jag inte ha någonting med ätstörningar att göra alls, men 2007 släpptes min bok om anorexi och i samband med det kontaktade jag Frisk & Fri.

Har alla som arbetar med Frisk & Fri egna erfarenheter av ätstörningar?
 -Nej, alla har inte egen erfarenhet men de allra flesta har egen erfarenhet antingen som drabbad eller närstående. Det finns flera som engagerar sig hos oss för att de tycker att ätstörningar är en viktig fråga, utan att ha egen erfarenhet. För att leda grupper och träffar krävs dock egen erfarenhet.

Har du några konkreta tips eller råd att ge till drabbade och anhöriga där ute?
 -Det är alltid lite klurigt med konkreta tips då varje människas situation ser så olika ut. Det rådet jag kan ge till närstående är att de ska ta hand om sig själva. Försöka sätta gränser, göra saker de mår bra av själva, inte låta ätstörningen styra mer än den redan gör samt att ta emot eget stöd. Det viktigaste jag vill säga till drabbade är att det går att bli frisk och fri. Vi har 200 volontärer som arbetar för oss som alla numera är friska och fria. Ingen kommer dock göra dig frisk, det måste vara ett samarbete mellan dig och vården.

Förutom ditt arbete med Frisk & Fri är du även DJ och gör egen musik sedan många år tillbaka. Vilken betydelse har musiken haft för dig under din tid som sjuk och när du kämpade mot ett tillfrisknande?
 -Musiken betydde allt för mig! Det kunde på en väldigt konkret nivå handla om att jag var tvungen att äta så jag skulle överleva att Sigur Rós skulle släppa ett nytt album, till att en konsert kunde hjälpa mig att se att det finns ett ljus. När jag började gå mot det friska och fick dj-spelningar ute var det viktigt för mig att göra det bra, och jag kunde helt enkelt inte göra det bra om jag hade näringsbrist. Jag lyckades till slut ändra fokus, musiken blev viktigare än maten, kroppen, träningen och ångesten.

Vad fick dig att fastna för just elektronisk musik tror du?
 -Det är en bra fråga. Vad får en att fastna för någonting alls? Jag har två äldre bröder, den ena var hårdrockare och den andra synthare när vi var barn. Det bara hände något i mig när jag hörde djupa synthar via min bror Henrik. Det var magiskt, spännande och nytt. Sedan var jag förlorad.

Slutligen, vad händer under 2016 för Frisk & Fri?
 -Frisk & Fri drar under 2016 igång ett stort samarbete med idrotten för en tryggare träningsmiljö. Det möjliggörs från vårt håll genom bidrag från Postkodstiftelsen. Vi fortsätter också med kurser i ATT ÄTA – mindfulness för kropp och knopp runt om i landet. Vi kommer även ha ett tajtare samarbete med KÄTS för att komplettera den egna erfarenheten med evidens. Vi startar upp ett forskningsarbete med KÄTS gällande vårt förebyggande arbete Uppdrag: Självkänsla.

Läs mer om Frisk & Fri på deras hemsida. Hannas musik hittar du på Soundcloud och på Spotify.

Representanter från Frisk & Fri kommer även hålla till på Stockholms centrum för ätstörningar under våren. Se kommande tider på vår hemsida.

Märkt ,

En tanke på “När musiken blir viktigare än maten, kroppen och ångesten

  1. […] När musiken blir viktigare än maten, kroppen och ångesten > […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: