Årskrönika

2015

2015 har varit ett framgångsrikt år för SCÄ FoU och Forskargruppen för klinisk ätstörningsforskning!

Sammanfattningsvis har vi blivit större och mer strukturerade i vårt arbete. Vi har fått en ny doktorand och är nu totalt fem stycken registrerade doktorander i gruppen. Med anledning av det har också en doktorandgrupp startats på SCÄ som har träffats två gånger under året. Vi har även fått nya medarbetare och medlemmar både på enheten och i Forskargruppen. Jag säger välkommen igen till Linn Wursé och Sanna Aila Gustafsson! Vi får inte heller glömma att Claes Norring under det här året blev adjungerad professor vilket vi är enormt stolta och glada över!

Claes

Claes Norring blev adjungerad professor under 2015!

Vi har publicerat totalt 11 artiklar under året och ett flertal är under rewiev vilket gör att nästa år blir nog ett riktigt bra år för publicerade artiklar från Forskargruppen!

Några artiklar i urval:
”Psychiatric comorbidity in women and men with eating disorders results from a large clinical database”
”Patient-controlled hospital admission: A novel concept in the treatment of severe eating disorders”
”Who do you think you are? – Personality in eating disordered patients”

Sara Ulfvebrand

Sara Ulfvebrand fick sin artikel från första delstudien publicerad om psykiatrisk samsjuklighet hos vuxna patienter med ätstörningar.

Vi har påbörjat sammarbeten i flera olika projekt bland annat inom internetförmedlad behandling och biologiska aspekter av anorexi. Vi har deltagit i konferenser i Boston, på Sicilien och inte minst i Östersund.

Bio aspects crew1

Nytt forskningsprojekt om biologiska aspekter vi tillfrisknande av Anorexia. Från vänster: Ulf Andersson, Anders Juréus, Mikael Landén, Karolin Lindberg, Yvonne von Hausswolff-Juhlin, Per Roos, Cindy Bulik och Martin Schalling

I april lanserade vi appen Stegvis som är ett stöd för patienter i pågående behandling på kliniken och den första svenska matdagboken i appformat som används inom ramen för en ätstörningsbehandling. Det ska bli spännande att ta del av utvärderingen av Stegvis under nästa år!

VItalis1

Anne-Charlotte Wiberg och Kristofer Ekström presenterar Stegvis på Vitalis 2015.

Under året har vi även börjat kommunicera vår forskning genom sociala medier och framförallt på vår blogg som har haft flera inlägg och läsare än vi hade hoppats på från början, vilket är jättekul! Nästa år ska vi bli ännu bättre att kommunicera och vi har nyligen startat ett Twitterkonto som kommer vi kommer arbeta mer aktivt med. Dessutom flera artikeltips och mycket mer intressant forskning och utveckling inom ätstörningsområdet på bloggen!

Bloggenettår

FoU-Bloggen fyllde ett år i år!

Får inte heller glömma att vi kommer börja lägga in all dokumentation för alla våra forskningsprojekt i KI-ELN nästa år vilket skapar en bättre översikt och struktur för vår forskning.

IMG_4864

Forskningsdokumentation i KI-ELN

Min förhoppning är att 2016 blir ett intensivt och spännande år med nya spännande forsknings- och utvecklingsprojekt. Men först, en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till er!

Yvonne von Hausswolff-Juhlin Webb

Yvonne von Hausswolff-Juhlin, Enhetschef och Docent

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: