Fredagsläsning: ”Do eating disorders in parents predict eating disorders in children? Evidence from a Swedish cohort”

föräldrar och barn

Den här artikeln undersöker om ätstörningar hos föräldrar predicerar ätstörningar hos sina barn. I studien användes Stockholm Youth Cohort, som är en registerbaserad studie som omfattar alla barn som bor i Stockholm mellan 2001-2007. I studien används data om barn som har fyllt 12 före utgången av uppföljningsperioden. För både föräldrar och barn användes diagnoser kring ätande och endast diagnoser som gavs efter 12 års ålder.

Resultaten visar att förekomsten av ätstörningar för barnen var högre hos kvinnor än hos männen. Vid 15-17 års ålder var det störst risk för barnen att utveckla en ätstörning med risken att att drabbas minskades för män vid 21 års och för kvinnor efter ålder 25. Ätstörningar hos någon av för föräldrarna var signifikant associerad med ätstörningar i sina kvinnliga döttrar, vilket placerar dem som en riskgrupp. Det fanns alltså ett starkt samband mellan ätstörningar bland mödrar och döttrar. Antalet fäder och söner med ätstörningar var inte tillräcklig för att dra några slutsatser om en koppling. Associationerna mellan föräldrarnas ätstörningar till sina ungdomars ätstörningar kan kopplas till genetiska faktorer, orsakade av en stressig miljö för ungdomar genom att dels ha en förälder som lider av en psykisk sjukdom eller påverkan av föräldrarbeteenden eller föreställningar om mat och kropp som antas och internaliseras av ungdomar.

Här hittar ni artikeln >

Eve Lishner Freud

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: