Fredagsläsning: ”The relationship between eating disorders and sexual trauma”

övergrepp

En litteraturstudie som inkluderade 32 artiklar, publicerades mellan 2004 och 2014, som undersöker förhållandet mellan sexuella trauman och ätstörningar (anorexia nervosa, bulimia nervosa, hetsätningsstörning och sub-klinisk ätstörningssymtom). Sammanfattningsvis visar litteraturstudien att många gånger finns en koincidens förekomst av ätstörningar och sexuella trauman och att sexuella trauman ger uppkomst till ätstörningar. De två viktigaste etiologiska orsakerna som lyfts för att påvisa sambandet mellan sexuella trauman och ätstörningar är kroppsuppfattning och hantering av psykologiska problem.

Här hittar ni artikeln >

Eve Lishner Freud

Märkt ,

En tanke på “Fredagsläsning: ”The relationship between eating disorders and sexual trauma”

  1. Mattias Strand skriver:

    Intressant. Samtidigt är ju sexuellt (och annat) trauma en riskfaktor i uppkomsten av psykiatrisk sjuklighet rent generellt. Såvitt jag förstår har man i tidigare sammanställningar inte dragit slutsatsen att sexuellt trauma är en specifik riskfaktor för just ätstörningar i högre grad än andra psykiatriska sjukdomstillstånd, vore ju intressant med en jämförelse om de nu kommer fram till något annat här – men kan inte se att de tar upp detta i artikeln?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: