Fredagsläsning: ”Testing the efficacy of pure versus guided mirror exposure in women with bulimia nervosa: A combination of neuroendocrine and psychological indices”

spegel

Att exponera sig för att spegla sig har visat sig ha positiv effekt på problem med kroppsuppfattning hos kvinnor som lider av ätstörningar. En möjlig förklaring till det är att upprepade kroppexponeringar leder till en minskning av obehag av kroppen. I artikeln testades och jämfördes ren spegelexponering med guidad spegelexponering (exponering där patienter ombeds att beskriva deras fysiska utseende i detalj så noggrant och neutralt som möjligt). 29 kvinnor med diagnosen bulimia nervosa som också upplevde ett högt kroppsmissnöje delades slumpmässigt in i de två behandlingarna (ren och guidad spegel exponering) och fick sex exponeringstillfällen. Resultaten visade att båda exponeringar var effektiva interventioner för att öka kroppstillfredsställelse (minskade negativa tankar och en ökning av positiva tankar om kroppen) men att den rena exponeringen var mer effektiv än den guidade exporening. Det visade sig också att efter båda behandlingarna fanns en signifikant minskning av kortisolnivå som kan tyda på en minskning av patienternas besvär.

Läs hela artikeln här >

Eve Lishner Freud

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: