Fredagsläsning: ”Child feeding perceptions among mothers with eating disorders”

nursing-baby

I studien intervjuas 29 mödrar som alla diagnostiserats med en ätstörningsdiagnos före sin graviditet och som hade barn mellan 18-42 månader när studien genomfördes. 93 % av mödrarna berättade under pågående studie att de fortfarande upplever symtom av ätstörning åtminstone en gång i veckan. Under intervjuerna återkom flera teman som blev karaktäristiska för deltagarna i studien.

Här är några intressanta upptäckter från intervjuerna:

  • Det fanns en oro över sitt barns ätbeteende, utseende och vikt. Flera var rädda för att deras barn skulle utveckla övervikt. Rädslan för övervikt var särskilt förekommande hos mödrar till flickor där ångest och kontroll från moderns sida var tydligt märkbar. Det kan vara en bidragande riskfaktor för utveckling av negativ kroppsuppfattning och stört ätbeteende bland flickor.
  • Flera hade ett undvikande beteende för måltider i familjesammanhang vilket bidrog till att de sällan hade familjemåltider ihop och oftast åt varje familjemedlem ensam.
  • Det fanns dilemman och bekymmer om hur barnet ska matas och få näring.
  • Det fanns en medvetenhet hos barnen för sina mödrars ätstörningar.

Sammantaget verkar det som att alla har avsikter att vara en bra förälder men att ätstörningarna bidrar till en osäkerhet på sin egen förmåga. Det verkar som att mödrarna var mer beroende av sina kognitioner, erfarenheter och rutiner än på barnets självreglering.

Ta del av hela artikeln här >

Eve Freud Lishner

Märkt

En tanke på “Fredagsläsning: ”Child feeding perceptions among mothers with eating disorders”

  1. […] Fredagsläsning: ”Child Feeding Perceptions among Mothers with Eating Disorders” By Dr. Eve Freud Lishner. Foubloggen.com, October 16, 2015 (in Swedish) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: