Patienter på SCÄ uppskattar Stegvis

Stegvispuff

I slutet av mars lanserade SCÄ appen Stegvis som är stöd till behandlingen för patienter på kliniken. Mattias Strand ställde några frågor till Kristofer Ekström som tillsammans med Anne-Charlotte Wiberg, Joakim de Man Lapidoth och Karolin Lindberg har varit med och utvecklat Stegvis.

Kristofer2BW

Kristofer Ekström har varit projektledare för Stegvis

Hur är det tänkt att Stegvis ska kunna användas i det kliniska arbetet med patienter med ätstörningar?
 -Matdagboken har ju funnits tidigare i pappersform och har varit mer eller mindre ett obligatoriskt inslag i de flesta behandlingsalternativ som vi erbjuder på kliniken. Behandlaren upprättar en matplan tillsammans med patienten som sedan för veckodagbok över vad hen har ätit och vilka känslor som upplevs. När patienten använder Stegvis kommer det kliniska arbetet inte förändras nämnvärt. Det som blir nytt är just själva hanteringen av matdagboken, vilket vi hoppas ska bli enklare och smidigare för patienten. Att ha matdagboken direkt sin smartphone istället för på papper gör att det blir enklare och mer diskret att registrera sina måltider. Påminnelsefunktionen hjälper till att skapa struktur över matvanor och både behandlare och patient får en bättre överblick över beteendemönster och måltider.

Vilka har ni samarbetat med i den tekniska utvecklingen? Har det varit svårt att förena era kliniska önskemål med de tekniska möjligheterna?
-Vi har genom SLSO anlitat två företag när vi tog fram Stegvis. Det första företaget utvecklade grundversionen för IOS och ligger bakom appens design, gränssnitt och utförande. När vi inför lanseringen skulle utveckla appen till Android anlitade vi ett annat företag och passade även på att justera vissa funktioner som inte blev av till den första versionen.

Jag tycker inte det har varit svårt att förena kliniska önskemål med tekniska möjligheter. Det som har begränsat oss är snarare budget och till en viss del de hårda regler och säkerhetskrav som ställs inom vård och teknik i Sverige. Vi valde att utveckla en app som inte innehåller känslig information, är fristående och där allt du registrerar endast lagras i appen. Patienten ansvarar alltså helt själv över informationen vilket gjorde det betydligt enklare för oss att kunna slutföra projektet.

Vad har de patienter och behandlare som har provat appen tyckt om den?
 -Inför lanseringen gjorde vi en mindre utvärdering med en testgrupp på ca. 20 patienter och behandlare där i stort sett alla vara mycket nöjda med Stegvis. Nu, fyra månader efter lansering, har vi hittills bara fortsatt fått positiv respons från patienterna. Behandlare har haft mer synpunkter på Stegvis, t. ex efterlystes en bättre översiktsvy, vilket vi faktiskt kommer åtgärda nu till hösten. Ett viktigt steg i implementeringen av Stegvis på kliniken har varit att vi kontinuerligt är med på alla enheters teammöten och följer upp hur det går och samlar in synpunkter. För patienter har vi en e-postadress där synpunkter och förbättringsförslag kan lämnas. Utöver det kommer vi genomföra en större utvärdering vid slutet av året, vilket blir jättespännande att ta del av!

Ann-Charlotte Wiberg har ju tidigare skrivit om den mängd ätstörningsappar som finns idag. Behövs det verkligen en till?
 -När vi inventerade utbudet av ätstörningsappar inför projektet tyckte vi att de flesta som fanns hade för mycket innehåll och var för röriga. Dessutom fanns det ingen svensk motsvarighet. Vi ville hålla det enkelt, snyggt och tilltalande. En app för ett tydligt ändamål och behov som ska vara enkel att använda. Stegvis är en matdagbok och ett behandlingsstöd, inte en självhjälps-app eller en behandling i sig.

Finns det några planer på att fortsätta att utveckla appen eller på att utveckla andra liknande tekniska verktyg?
-Ja absolut! Vi har jättemånga idéer för både Stegvis och även andra appar som stöd till behandlingen. Fokus just nu är att få till Stegvis så bra som möjligt, utvärdera och även få igång en forskningsstudie. Efter det vill vi på sikt även kunna erbjuda Stegvis till patienter och vårdgivare utanför kliniken vilket kommer kräva en mer omfattande förvaltning. Håll er uppdaterade här på bloggen vad som händer med Stegvis eller läs mer på stockholmatstorningar.se/stegvis!

Taggad , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: