Frisk & Fri pratar ätstörningar i Almedalen

MajaochJosephine_Almedalen

Maja Engström och Josephine Adams från riksföreningen mot ätstörningar: Frisk & Fri

Under den årliga Almedalsveckan arrangerade riksföreningen Frisk & Fri ett eget seminarium under titeln ”Ett samhälle utan ätstörningar – hur är det möjligt?”. Flera åhörare var på plats för lyssna och diskutera vilka förändringar i samhället som måste göras för att minska komplicerade förhållanden till mat och oro över sin kropp. Vi pratade med Maja Engström från Frisk & Fri som var på plats i Almedalen.

Hej Maja, berätta lite om seminariet! Vilka deltog och vilka frågor diskuterades?
-Vi höll ett seminarium där vi pratade under rubriken: Vad har vi för ansvar för varandra?
Från Frisk & Fri deltog först jag själv som är volontärsamordnare i riksföreningen och kontaktperson i lokalavdelningen Norrköping/Linköping sedan Josephine Adams som är volontär i lokalavdelningen i Stockholm och workshopledare för Uppdrag: Självkänsla. Även Lotti Lundahl som är vår kontaktperson på Gotland var på plats vid vårt informationsbord.

Vi pratade dels om vad ätstörningar är och vad som kan orsaka sjukdomen. Men främst pratade vi om normer, fenomen och händelser och hur det kan påverka oss som individer, oavsett om en har en ätstörning eller inte. Vi är ju alla en del av samhället och det innebär att vi som individer även kan vara med och förändra normsystemet. Sedan presenterade vi Frisk & Fris verksamhet och berättade om vårt förebyggande arbete med workshopen Uppdrag: Självkänsla som riktar sig till personer från 12 år och uppåt. Under 2015 har vi som mål att workshopen ska nå 10 000 unga som kommer erbjudas till skolor helt kostnadsfritt på sex orter i landet. Läs gärna mer om Uppdrag: Självkänsla här!

Vad blev responsen efter seminariet?
-Responsen var väldigt god och vi fick många frågor, både under och efter seminariet. Bl. a ställdes frågor om hur föräldrar kan prata om mat utan att trigga igång tankar som kan leda till en ätstörning eller ett komplicerat förhållande till mat, kropp och ätande senare i livet. Det märktes också att det finns ett stort behov av kunskapshöjande insatser för personer utanför specialistvården som ofta kommer i kontakt med ätstörningsproblematik i sitt arbete.

Ni deltog även i förra årets Almedalsveckan. Hur var intresset i år jämfört mot förra året?
-I år hade vi en lite annan publik jämfört med förra året. T. ex fanns personer från BUP, lärare från olika delar av landet tillsammans med en del närstående med bland åhörarna. Förra året handlade seminariet om ätstörning och friskhet och en person från oss delade med sig av sin historia. Publiken bestod då främst av närstående och drabbade. Under årets 3000 seminarier på Almedalsveckan var det bara vi som pratade specifikt om ätstörningar även om det var många seminarier som handlade om psykisk ohälsa, vilket är viktigt och bra!

Har Frisk & Fri några aktiviteter under sommaren?
-Självklart! Sommaren är en knepig tid då rutiner förändras därför har vi ett extrainsatt sommarstöd som du når via den här e-postadressen: sommarstod@friskfri.se

Vår chatt är även öppen fem kvällar i veckan som du kan läsa mer om här! Kom ihåg att oavsett var du bor kan du chatta och maila oss för stöd!

I Stockholm har vi även öppna träffar för närstående och drabbade följande datum:

13 juli klockan 18:30-20:00 Öppen träff för drabbade
23 juli klockan 18:00-19:30 Öppen träff för närstående
27 juli klockan 18:30-20:00 Öppen träff för drabbade
6 augusti klockan 18:00-19:30 Öppen träff för närstående
10 augusti klockan 18:30-20:00 Öppen träff för drabbade
17 augusti klockan 18:30-20:00 Öppen träff för drabbade
20 augusti klockan 18:00-19:30 Öppen träff för närstående

Alla träffar äger alltid rum i våra lokaler på Inedalsgatan 5 (T-bana Fridhemsplan). Läs mer om våra öppna träffar i Stockholm här!

Sedan pågår såklart ordinarie stöd i form av mejl och telefon som besvaras av volontärer i lokalavdelningarna runt om i landet. Aktuella telefontider hittar du här! E-postadresser finns på lokalavdelningarnas egna flikar på vår hemsida.

Märkt ,

En tanke på “Frisk & Fri pratar ätstörningar i Almedalen

  1. […] FOU-bloggen gjorde i anslutning till detta en intervju med Frisk & Fris Maja Engström. Läs intervjun här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: