Boktips: Bättre Prestation och Hälsa med KBT

Bättre prestation och hälsa

För några veckor sedan var jag på öppet hus på Mottagningen för Elitidrott och Hälsa och i samband med det var det även releasefest för boken ”Bättre Prestation och Hälsa med KBT”. Det bjöds på tilltugg och samtliga författare och medförfattare fanns på plats.

Utgångspunkten i KBT är att tankar, känslor och beteenden påverkar hälsa och prestationer. Enligt Göran Kenttä, idrottspsykolog och en av tre redaktörer för ”Bättre Prestation och Hälsa med KBT”, har den traditionella idrottspsykologin i Sverige utvecklats och inkluderar idag KBT på ett naturligt sätt. Och det, menar han, ger goda möjligheter att mer systematiskt och med god evidens främja både hälsa och prestation.

Nedan finner ni en del av intervjun som gjordes med Göran från medlemstidningen för ”Idrottens bokklubb”:

”I boken introduceras begreppet KBT i relation till ett flertal av de mest frekvent förekommande kliniska områdena som till exempel ångest, stress och utmattning, depression, sömnstörningar, ätstörningar, missbruk, smärta och NPF (neuropsykiatriska funktionshinder).

I Bättre Prestation och Hälsa med KBT korsbefruktas de båda ämnena KBT och idrottspsykologi. KBT har exempelvis haft god evidens vid ångest och depression och idrotten är full av ångest. Där har vi inte alltid varit så framgångsrika med traditionella idrottspsykologiska metoder. Andra metoder som används är ACT, (Acceptens Committment Therapi), som fungerar bra vid smärtbehandling och kronisk smärta och mindfulness, det vill säga förmågan att vara i nuet som är mycket viktig vid prestation för elitidrottare. Idrott handlar ju inte bara om prestation och fysik utan också om hur man ska få folk att prestera och må bättre.

Idrotten är ju ingen fredad zon och om du ska kunna prestera med alla krav krävs det att det finns ett idrottspsykologiskt stöd. Även om det fortfarande finns stigmatisering kring psykisk ohälsa så har det blivit lättare.”

Jenny Lööw är Kurator och arbetar på Eira Mottagningen. Jenny har även tidigare haft en karriär som elitgymnast.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: