Lästips: vetenskaplig artikel om fokus på livskvalitet vid ätstörningar

händersv

Jag skulle vilja tipsa om en artikel som stödjer mycket av det arbetet vi gör idag på Eira-mottagningen.

På Eira-mottagningen jobbar vi huvudsakligen med att stötta långtidssjuka ätstörningspatienter till ett bättre liv trots ätstörning. Vi jobbar med att tillsammans hitta vägar för patienten till en ökad livskvalitet.

Det här med livskvalitet är inte helt enkelt Det görs en del forskning på området som visar att livskvaliteten blir försämrad vid ätstörning och om patienten sjuk under lång period försämras livskvaliteten drastiskt. Det är därför viktigt att i arbetet med långtidssjuka patienter ta hänsyn till vad patienten upplever som livskvalitet och vad personen själv önskar för förändringar.

Vad innebär det då att jobba med livskvalitet? Det kan vara att allt från att stötta patienten att få en bättre kontakt med sina anhöriga till att gå lugna promenader tillsammans med sin behandlaren under återbesöket. Det kan också vara att få hjälp med myndighetskontakter. Livskvalitet kan vara att återuppta ett vilande intresse eller att minska behandling inom heldygnsvården från flera månader per år till någon enstaka månad per år. Men det är också att få hjälp att hålla vikten, att få hjälp att gå upp i vikt och att minska kompensatoriska beteenden. Det är också livskvalitet att få hjälp att minska de fysiska och psykiska symptomen.

Det är en stor del av vad vi jobbar med på Eira-mottagningen och ni kan läsa mer om det i den här artikeln!

Läs gärna mer om Eira-Mottagningen här!

Maja Molin är doktorand och projektledare för Eira-mottagningen, ett projekt för vård av långtidssjuka patienter på SCÄ FoU.

Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: