Är nedsatt mitokondriell funktion en riskfaktor för utvecklande av anorektiskt beteende?

 

Mitokondrie

Mitokondrierna är cellens energifabrik, och ser till att alla cellens processer har tillgång till energi i form av ATP, cellens motsvarighet till kalori. Då mitokondri-erna ej fungerar optimalt bildas således lägre, ibland t.o.m. otillräckliga mängder av ATP och cellen kan därmed inte utföra sina processer på ett bra sätt. Dessu-tom bildas det vid nedsatt mitokondriefunktion syreradikaler som kan skada cellen. Låga nivåer ATP och närvaro av höga nivåer skadliga syreradikaler resulterar i att cellens processer saktas eller stängs ned. För en nervcell innebär det att den inte skickar ut signalsubstanser i tillräckliga nivåer. Om denna nervcell finns i den del av hypotalamus där aptitcentrum finns, kommer vi inte att känna hunger i samma utsträckning som normalt. Dessa nervceller är oturligt nog extra känsliga för båda dessa faktorer, lågt ATP och höga nivåer av syreradikaler.

Med utgångspunkt för hur stark hungerkänslan är för de flesta av oss är det svårt att förstå hur en svårt undernärd person med anorexi kan fortsätta självsvälta.
Vi tänker oss att en subklinisk nedsatt mitokondriell funktion kan vara en risk-faktor för utvecklande av anorektiskt beteende. Framför allt tror vi att detta kan vara en underliggande faktor vid Anorexia Nervosa utan hetsätning/kräkning och vid kronisk/långvarig Anorexia Nervosa. Vi tänker oss att den från början ofta viljemässiga bantningen i kombination med en nedsatt mitokondriell funktion resulterar i att de hungersignalerande nervcellerna blir mindre aktiva, d.v.s. inte signalerar hunger lika starkt, och därmed underlättar den fortsatta självsvälten. Vi vill understryka att vi inte tror att mitokondriella problem ligger till grund för varför en individ börjar banta/svälta, utan att det handlar om vilka som fortsätter självsvälta och utvecklar (långvarig) Anorexia Nervosa.

För att studera detta vill vi ta blodprov från patienter med anorexi. Från detta blod separerar vi ut lymfocyter som sedan analyseras för mitokondriell funktion. Metoden har tidigare använts för att studera mitokondriella problem vid autismspektrumdiagnoser, t.ex. Aspergers syndrom.

Ida Nilsson forskar kring neurobiologin vid anorexi vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska Institutet. Tillsammans med Yvonne von Hausswolff-Juhlin är hon även delaktig i ett forskningsprojekt på SCÄ FoU:  ”Mitokondrieprojektet – Betydelsen av mitokondriell dysfunktion för uppkomst av Anorexia Nervosa”.

Märkt , , , ,

En tanke på “Är nedsatt mitokondriell funktion en riskfaktor för utvecklande av anorektiskt beteende?

  1. […] Vi skrev tidigare på bloggen om det spännande forskningsprojektet som undersöker om nedsatt mitokondriell funktion är en riskfaktor för utvecklande av anorexia nervosa. Projektet leds av Ida Nilsson som är senior postdoc vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi på Karolinska Institutet. Studien sker även i samarbete med Stockholms centrum för ätstörningar och flera andra. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: